Terug naar overzicht
09 december 2019

Webmodule opdrachtgeversverklaring

In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u over de testfase van de webmodule voor de opdrachtgeversverklaring. Deze webmodule moet een hulpmiddel worden om opdrachtgevers en -nemers duidelijkheid te geven over de kwalificatie van hun arbeidsrelatie voor de loonheffingen. Als uit de beantwoording van de vragen in de webmodule volgt dat buiten dienstbetrekking kan worden gewerkt, dan ontvangt de opdrachtgever een zogeheten opdrachtgeversverklaring.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De webmodule kan gebruikt worden om zekerheid te krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Kán, want opdrachtgevers zijn niet verplicht de webmodule te gebruiken. Om gebruik ervan te stimuleren zal gebruikersgemak een belangrijke voorwaarde moeten zijn. De module is dan ook rechtstreeks benaderbaar; de opdrachtgever hoeft geen contact met de Belastingdienst of het UWV te hebben. Het gebruik zelf is niet altijd laagdrempelig. Voor veel opdrachten zal een opdrachtgever meteen weten welke antwoorden hij moet geven. Dit zullen echter ook vaak situaties zijn waarbij de aard van de arbeidsrelatie eigenlijk al duidelijk is. Voor meer complexe situaties zal een opdrachtgever de tijd moeten uittrekken voor de beantwoording van de vragen in de webmodule en daarnaast de nodige informatie moeten op- en uitzoeken.

Allereerst zullen een aantal algemene vragen moeten worden beantwoord over de situatie van de opdrachtgever en opdrachtnemer zelf. Zo moet van beide verteld worden of er werknemers in dienst zijn, wat de kernactiviteiten van de opdrachtgever zijn, of de opdrachtnemer een rechtspersoon is, een btw-nummer heeft en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens komt de opdracht zelf aan de orde. Is er bijvoorbeeld sprake van aanneming van werk, een fictieve dienstbetrekking, de vrijwilligers- of artiestenregeling of een opdracht als tussenpersoon. Is er een inspanningsverplichting of een resultaatsverplichting, wordt een concurrentie- of relatiebeding overeengekomen? Vragen die allemaal goed te beantwoorden zijn, maar de opdrachtgever moet wel weten wat het allemaal inhoudt. Ook de inhoud van de werkzaamheden zelf komen natuurlijk aan bod. Het gaat daarbij om de duur en omvang van de opdracht en wie verantwoordelijk is voor welke kosten die betrekking hebben op de opdracht. Er zijn een aantal vragen die de gezagsverhouding boven water moeten krijgen. Bijvoorbeeld of de opdrachtnemer vrij is om te bepalen waar en wanneer er gewerkt wordt en (volledig) zelf kan bepalen hoe het werk (en de overeenkomst) tot stand wordt gebracht. De opdrachtgever moet aangeven of de opdrachtnemer herkenbaar is als werkende voor zijn organisatie en of hem/haar is toegestaan een eigen bedrijfslogo te hanteren tijdens de werkzaamheden. Ook zal hij moeten invullen of voor de werkzaamheden waarop de opdracht betrekking heeft, certificaten, vergunningen of registraties verplicht zijn en of de opdrachtnemer er trainingen of opleidingen voor volgt.

Een opdrachtgever moet goed geïnformeerd zijn over de opdrachtnemer, de opdracht zelf en de wet- en regelgeving enigszins begrijpen voordat hij alle vragen juist kan beantwoorden. Is dat het geval dan kan bij een eenvoudige situatie de module in ongeveer tien minuten doorlopen worden. Tot 20 december kunt u de conceptvragen allemaal doornemen. In deze brief leest u hoe, wat en waarom. Ook kunt u vragen erover bij het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid kwijt via mailadres werkenalszelfstandige@minszw.nl.