Terug naar overzicht
29 april 2019

Wat vindt de HR van slapende dienstverbanden?

Alweer was het slapende dienstverband onderwerp van geschil in een rechtszaak. Ditmaal ging het om een volledig en duurzaam arbeidsongeschikte medewerker die dringend op een transitievergoeding zit te wachten. De werkgever zit er echter niet op te wachten om deze vergoeding te betalen en stelt niet verplicht te zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De rechter schakelt de Hoge Raad in voor hulp.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De werknemer heeft begin vorig jaar, na de volledige WIA-wachttijd doorlopen te hebben, een IVA-uitkering toegekend gekregen. De man is meer dan dertig jaar in dienst en dat dienstverband loopt ook na de IVA-toekenning gewoon door. Om deze toch te laten eindigen heeft de werknemer voorgesteld de transitievergoeding in ieder geval te maximeren op het bedrag dat gecompenseerd zal worden per april 2020. Op dat moment zal UWV namelijk de compensatieregeling transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid uitvoeren en is er voor de werkgever geen financiële schade. De werkgever stemt hier echter niet mee in. Hij vindt het te onzeker of de regeling echt doorgaat en wat er in dat geval dan exact gecompenseerd zal worden. Door niet aan het verzoek mee te werken vindt de werknemer dat er geen sprake is van goed werkgeverschap.

 

De advocaten van de werknemer vinden dat de ‘slapende dienstverbanden’ een groot maatschappelijk probleem zijn geworden. Het is daarom van belang dat de Hoge Raad zich uitlaat over hoe de regels met betrekking tot beëindiging van een arbeidsovereenkomst na langdurige ziekte toegepast moeten worden. De rechter is het met hen eens. De Hoge Raad wordt door hem een aantal vragen gesteld. De rechter wil kort gezegd weten of een werkgever een redelijk voorstel van een werknemer tot beëindiging van een slapend dienstverband moet accepteren op grond van  het goed werkgeverschap. De vervolgvraag is dan of er ook in een dergelijke situatie recht bestaat op (compensatie van) een ontslagvergunning ter hoogte van de transitievergoeding.

We zijn benieuwd wat de Hoge Raad over de kwestie te melden heeft. Zodra we iets horen of lezen, leest u het natuurlijk ook in de Digi-kwest.