Terug naar overzicht
28 juni 2021

Waar we heen moeten met arbo

Arbeidsomstandighedenbeleid heeft als doel om werknemers zo gezond en vitaal mogelijk hun arbeid te laten verrichten. Dat doel is met alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in toenemende mate lastiger om te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de flexibilisering van arbeidsrelaties, platfomwerk, een 24 uurseconomie, digitalisering en robotisering. De door de overheid geformuleerde hoofdlijnen van het arbeidsomstandighedenbeleid zijn niet meer afdoende om de huidige vraagstukken aan te pakken. Om die reden is het kabinet gekomen met een nieuwe Arbovisie.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In het kader van het opstellen van de Arbovisie 2040 is een dialoog gevoerd met zoveel mogelijk belanghebbenden, organisaties en overige betrokkenen. Het ging met name om het in kaart brengen van ervaren knelpunten en gewenste verbeteringen. Daarnaast werden specifieke bijeenkomsten georganiseerd met deskundigen op het gebied van de thema’s stelsel, preventie, deskundige ondersteuning, bevorderen naleving, kennis, arbeidsrisico’s, en toekomstverkenningen. Uit de bijeenkomsten bleek onder andere dat veel kleinere bedrijven moeite hebben om op systematische wijze preventiemaatregelen te nemen en ervaren de arboregelgeving als complex. Verder blijkt dat werkenden die niet beschikken over een vast arbeidscontract, vaak minder beschermd zijn. Bij zieke werknemers is er vanuit de reguliere zorg weinig aandacht voor de werksituatie die zowel oorzaak van een aandoening kan zijn alsook een belemmerende factor om snel te re-integreren.

De overheid wil de situatie bereiken dat werken goed is voor de gezondheid en het welbevinden van de beroepsbevolking en daarmee ook voor de productiviteit, de economie en de kwaliteit van leven in Nederland. Om die ambities door te voeren zijn fundamentele veranderingen nodig. Op basis van gesprekken met stakeholders, de analyse van de cijfers, en de ontwikkelingen en discussies op arboterrein worden zeven hoofdlijnen onderscheiden:

  1. Meer focus op preventie
  2. Meer mogelijkheden eigen regie voor werkenden
  3. Structureel aandacht voor de factor arbeid in de reguliere zorg
  4. Een verbetering in de naleving van de wet- en regelgeving
  5. Een flexibel en adaptief arbostelsel en arbobeleid
  6. Een verbeterde kennisinfrastructuur en implementatie van kennis in de praktijk
  7. Passende en effectieve verantwoordelijkheidsverdeling

Koolmees heeft de SER gevraagd om voor 1 december aanstaande aan te geven of zij het met zijn visie eens is. Na ontvangst van het advies van de SER worden de hoofdlijnen samen met de stakeholders nader ingevuld om te komen tot een Beleidsagenda 2022-2025. De achtergrond van de hierboven aangehaalde hoofdlijnen kunt u in de Arbovisie doornemen.