Terug naar overzicht
09 november 2020

Vragen over de 35-minner

Sinds de komst van WIA hebben we te maken met de 35-minner; de werknemer die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is geraakt en geen recht heeft op een WIA-uitkering. De groep zorgt voor veel vragen bij inkomensadviseurs. Wat gebeurt er als de werknemer meer arbeidsongeschikt wordt? Is er dan wel recht op WIA? Of op loondoorbetaling? Maakt het uit als dit door een andere oorzaak is?

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De 35-minner heeft geen recht op een wettelijke uitkering. Het is de bedoeling dat de arbeidsorganisatie zorgt voor een oplossing, bijvoorbeeld door ander passend werk te regelen. Indien een 35-minner wordt herplaatst dan is het van belang waar dat gebeurt en welke werkzaamheden hij of zij uitvoert. Indien een 35-minner bij een andere werkgever wordt herplaatst dan heeft deze werkgever onder voorwaarden recht op de no-riskpolis Ziektewet. Indien de 35-minner in de eerste vijf jaren van het dienstverband ziek is, dan kan de loonschade worden verhaald op de Ziektewet. Dit voordeel geldt niet voor de werkgever die zijn 35-minner in dienst houdt. Indien deze werknemer opnieuw uitvalt door ziekte, is het vaak onduidelijk wat er geregeld is omtrent de loondoorbetaling bij ziekte. Deze onduidelijkheid komt doordat de werknemer al 104 weken loondoorbetaling bij ziekte heeft ontvangen op het moment dat hij 35-minner werd. De wetgeving wordt zo uitgelegd dat er geen recht op loondoorbetaling bij ziekte is indien de 35-minner na 104 weken (voor minder uren) passende arbeid verricht. Dit zorgt echter voor een praktisch probleem, want welke werkgever zal in een dergelijke situatie de loonkraan dicht doen?

Een andere vraag die ontstaat als de 35-minner meer arbeidsongeschikt wordt is wat er gebeurt met de WIA. Als er sprake is van dezelfde arbeidsongeschiktheidsklachten die toenemen, dan is er voor de 35-minner recht op WIA. Gelijktijdig kan er sprake zijn van een recht op loondoorbetaling bij ziekte en in sommige gevallen kan een nieuwe werkgever dan weer het voordeel hebben van de no-riskpolis van de Ziektewet. U ziet, er kan heel wat bij komen kijken. Vragen over de 35-minner? U kunt ze door ons laten beantwoorden. Meer informatie