Terug naar overzicht
22 februari 2019

Vraagt u maar

Dagelijks komen bij Enkwest vele vragen binnen over ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, individuele en collectieve inkomensverzekeringen. In onze Digi-kwest leest u de opmerkelijkste, meest actuele, of vaakst voorkomende vraag van de afgelopen periode.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Afgelopen januari hebben veel werkgevers de financiering van Ziektewet- en/of WGA-uitkeringen gewijzigd. Als een werkgever wisselt tussen de publieke en de private Ziektewet- of WGA-verzekering, dan is het voor de inkomensadviseur extra opletten. Dat komt omdat de publieke verzekering via UWV en Belastingdienst zijn eigen strak vastgelegde spelregels heeft. We kregen over deze regels een vraag van een inkomensadviseur die een werkgever hielp bij beëindiging van zijn eigenrisicodragersverzekering.

Een werkgever besluit om per 1 januari 2019 het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet te beëindigen. Bij de verzekeringsmaatschappij wordt de eigenrisicodragersverzekering opgezegd. Ook de begeleiding van werknemers met een Ziektewetuitkering, die via dezelfde verzekeraar is geregeld,  wordt per 2019 beëindigd. Bij de afwikkeling van het royement valt het de adviseur op dat de Belastingdienst nog niets van zich heeft laten horen. Hij vraagt zich af waarom er geen nieuwe premiebeschikking voor de Werkhervattingskas is afgegeven en belt ons voor mogelijke tips. Al snel wordt duidelijk dat de beëindigingswijzen van eigenrisicodragerschap van de Ziektewet en de  WGA door elkaar zijn gehaald.

Voor zowel het worden van eigenrisicodrager voor de Ziektewet als de  WGA is er een verklaring noodzakelijk. De werkgever stuurt bij aanvang van ZW-eigenrisicodragerschap een artsenverklaring naar de Belastingdienst. Met deze verklaring is er zekerheid dat de werknemers die ziek uit dienst gaan, kunnen worden begeleid door een bedrijfsarts van de werkgever of private verzekeraar. Bij de aanvraag van eigenrisicodragerschap voor de WGA is er een garantieverklaring nodig. Deze verklaring geeft (meestal) een verzekeraar af om garant te staan voor het voldoen aan de verplichtingen van WGA-eigenrisicodragerschap, bijvoorbeeld als de werkgever failliet gaat. Er is een belangrijk verschil in de situatie dat een van beide verklaringen wordt ingetrokken.

Als een garantieverklaring wordt ingetrokken, bijvoorbeeld omdat een WGA-eigenrisicodragersverzekering is beëindigd, dan eindigt daarmee van rechtswege het eigenrisicodragerschap voor de WGA. Bij het intrekken van een artsenverklaring gebeurt dit echter niet. Als een Ziektewet eigenrisicodragersverzekering is beëindigd, dan wordt bij de Belastingdienst of het UWV geen artsenverklaring ingetrokken. Anders dan bij de WGA eindigt het eigenrisicodragerschap dus niet. De werkgever voldoet niet aan de regels die aan eigenrisicodragerschap worden gesteld en kan een boete van het UWV tegemoet zien.

Anders dan de werkgever denkt, is hij nog steeds eigenrisicodrager voor de ziektewet. Hij kan dit alleen beëindigen door dit dertien weken voor 1 januari, of dertien weken voor 1 april bij de Belastingdienst kenbaar te maken. Tot die tijd zal er weer een contract met een arts afgesloten moeten worden om werknemers die ziek uit dienst gaan te begeleiden.

Ook regelmatig vragen over sociale zekerheid, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en inkomensverzekeringen? Dan is onze dienstverlening iets voor u!