Terug naar overzicht
23 september 2019

Verbetering Werkgeversdienstverlening

Gemeenten en UWV willen werkgevers graag aan personeel helpen, zeker als dat potentiele personeel anders geheel of gedeeltelijk afhankelijk van een uitkering blijft. Ondanks deze goede wil maken weinig werkgevers gebruik van publieke werkgeversdienstverlening om personeel aan te nemen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Er zijn daarentegen wel veel werkgevers die ervoor open staan om mensen uit de doelgroepen van UWV en gemeenten aan te nemen. Eén derde van diezelfde groep verwacht echter dat overheidsdienstverlening geen toegevoegde waarde biedt, en een kwart is zich er niet van bewust dat deze dienstverlening bestaat. Van de werkgevers die wel met UWV/Gemeenten in zee zijn gegaan vindt slechts de helft de dienstverlening goed, tien tot twintig procent noemt de dienstverlening slecht tot zeer slecht. Het moet dus beter en Staatssecretaris Van Ark denkt te weten hoe.

Gemeenten en UWV gaan in elke arbeidsmarktregio één gezamenlijk aanspreekpunt voor werkgevers bieden ten aanzien van publieke dienstverlening. Deze dienstverlening ziet op het matchen van een brede doelgroep werkzoekenden. In elke arbeidsmarktregio wordt in ieder geval hetzelfde basispakket aan dienstverlening geboden. Hiermee wordt beoogd dat werkgevers bij het aanbieden van werkplekken aan de brede doelgroep werkzoekenden van UWV en gemeenten, weten waar ze moeten zijn en welke publieke dienstverlening ze kunnen verwachten. De publieke werkgeversdienstverlening geldt voor de ‘brede doelgroep’, dat wil zeggen de werkzoekendenbestanden waarvoor gemeenten en UWV de re-integratie taak hebben. Onder het  bieden van ‘één gezamenlijk aanpreekpunt’ wordt het volgende verstaan: één website en e-mailadres en één telefoonnummer waarmee werkgevers toegang krijgen tot de werkgeversdienstverlening vanuit het werkgeversservicepunt in de desbetreffende arbeidsmarktregio en het borgen van continuïteit in het contact met de werkgever.

Colleges van burgemeesters en wethouders van gemeenten en het UWV stellen jaarlijks één gezamenlijk uitvoeringsplan vast voor de werkgeversdienstverlening vanuit het werkgeversservicepunt in de arbeidsmarktregio, met medebetrokkenheid van de werkgevers- en werknemersorganisaties en overige relevante partijen.

De volledige plannen van de staatsecretaris kunt u doornemen en becommentarieren op de website  internetconsultatie.nl.