Het gaat goed met de Verzuim-ontzorgverzekering die verzekeraars, werkgeversorganisaties en de overheid in 2020 hebben ontwikkeld. Tenminste; dat vindt het Verbond van verzekeraars. In vier jaar tijd is het aantal verzekeringen gegroeid van 6.900 naar ruim 25.000 in 2023. Dat klinkt inderdaad goed, maar is dat het wel?
Veel of weinig MKB-verzuim-ontzorg-verzekeringen
Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
Aan het eind van 2023 liepen er 25.100 MKB-verzuim-ontzorg-verzekeringen. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat deze verzekering vooral populair is bij kleine werkgevers: meer dan 80% van de MKB-verzuim-ontzorg-verzekeringen is afgesloten door werkgevers met 10 of minder werknemers. Het is niet precies bekend hoeveel procent van alle werkgevers dit betreft, naar schatting gaat het om ongeveer 7%. De cijfers van het Verbond van Verzekeraars laten een jaarlijkse stijging van het aantal MKB-verzuim-ontzorg-verzekeringen zien.
De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering is op het eerste gezicht een prachtig product voor kleinere werkgevers. Het biedt niet alleen vergoeding van loonschade, er is ondersteuning bij re-integratie, re-integratietrajecten worden onder voorwaarden vergoed en er is een regeling om de verzekeringspremie stabiel te houden. In dat licht is 25.100 MKB-verzuim-ontzorg-verzekeringen eigenlijk niet zo veel. Volgens het Verbond zijn de werkgevers tot tien medewerkers met 87 procent de grootste afnemers van de verzekering. Er zijn daarmee 22.000 kleine werkgevers met een Verzuim-ontzorgverzekering. Er zijn in Nederland bijna 260.000 bedrijven die twee tot 10 werknemers in dienst hebben. Hoe prachtig de verzekering ook mag zijn; meer dan 90 procent van de belangrijkste doelgroep haalt zijn neus ervoor op. Ondanks vier jaar van intensieve campagne en reclame voor de verzekering.
Er zijn wel wat verklaringen te vinden voor het relatief lage aantal MKB-verzuim-ontzorg-verzekeringen. Een belangrijke oorzaak is de arbodienst. De meeste verzekeraars werken met slechts één of enkele arbodiensten samen. Een werkgever die een ontzorgverzekering wenst zal daarom vaak van arbodienst moeten switchen. Los van het feit of een werkgever dat überhaupt wil, is het switchen een gedoe. Dat komt omdat kleine werkgevers vaak al een conventionele verzuimverzekering hebben. Bij een switch zal zowel de verzuimverzekering als het arbocontract opgezegd moeten worden. Op dat moment openbaart zich het probleem dat arbocontracten vaak een lange opzegtermijn kennen, waarbij drie maanden geen uitzondering is. Langer dus dan de opzegtermijn bij verzuimverzekeringen. Een kleine werkgever die al een conventionele verzuimverzekering heeft, hoeft overigens ook niet per se over te stappen naar een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. Conventionele verzekeringen met poortwachtergarantie en vergoeding van re-integratiekosten zijn immers ook gebruikelijk in de markt. Het verschil met de ontzorgverzekering is met andere woorden, niet groot genoeg.