In zowel een knelpuntenbrief als een interview met NRC heeft UWV zich hardgemaakt voor het verhogen van o.a. de WIA-uitkering. Daarnaast moet de WIA-claimbeoordeling soepeler worden. Het is opmerkelijk dat UWV zich weer uitlaat over hoognodige aanpassing van onze arbeidsongeschiktheidswetgeving. Ook vorig jaar al liet UWV weten dat er noodzakelijke veranderingen nodig waren.
UWV wil lage WIA-uitkering verhogen
Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
Het UWV ziet het liefst dat de Toeslagenwet op termijn verdwijnt. Alle uitkeringen van werknemersverzekeringen moeten waarborgen dat een uitkeringsgerechtigde minimaal het sociaal minimum aan inkomen heeft. Voor de WIA betekent dit uiteraard een ingrijpende wijziging. De uitkeringen zijn immers gebaseerd op het oude loon van een werknemer. Tijdens de WGA-loonaanvullingsuitkering wordt minstens de verdiencapaciteit in mindering gebracht, wat kan betekenen dat een inkomen onder het sociaal minimum komt. Dat is helemaal aan de orde bij de WGA-vervolguitkering waarbij maximaal 50,75% van het minimumloon wordt uitgekeerd. Deze uitkeringen zouden dus in ieder geval een inkomen van het sociaal minimum moeten garanderen. Bij dat sociaal minimum moet het gezinsinkomen geen rol meer spelen. In de huidige tijd wisselen leefvormen immers vaker en zijn deze complexer dan vroeger, waardoor gezinsinkomen geen passend uitgangspunt meer is. Zo is de regeling het meest eenvoudig en begrijpelijk voor mensen, aldus de uitvoeringsinstelling.
Het UWV adviseert het kabinet om te starten met aanpassing van de Wajong-uitkering. De Wajonguitkering is in sommige situaties lager dan het sociaal minimum. De uitkering kan mogelijk worden aangevuld met een toeslag vanuit de Toeslagenwet. Deze toeslag moeten ze zelf aanvragen. Bij de Wajong is het potentieel niet-gebruik van de Toeslagenwet echter 68%. Dat betekent dat 68% van de Wajong-gerechtigden, die mogelijk wel recht hebben op een toeslag van UWV, daar geen gebruik van maakt.
Naast het aanbrengen van een absolute ondergrens adviseert UWV om snel werk te maken van een van de OCTAS-adviezen. OCTAS stelt ten aanzien van cbbs systematiek in haar eindrapport (als onderdeel van variant 1) dat het nodig is om arbeidsdeskundigen iets meer ruimte te geven om geschikte functies te zoeken die beter aansluiten bij de situatie van de arbeidsbeperkte om het verlies aan verdiencapaciteit te berekenen.
Vorig jaar al trok UWV aan de bel over onder andere de hoognodige wijzigingen in de WIA. Toen werd aandacht gevraagd voor de grote financiële gevolgen voor werknemers met een WIA-uitkering die werkloos raken waardoor de restverdiencapaciteit niet meer benut wordt. Of het volgende kabinet iets gaat doen met de UWV adviezen moeten we afwachten. In het hoofdlijnenakkoord is er op dit vlak niets beschreven en wordt er op de werknemersverzekeringen vooral ingezet op bezuinigen.