Terug naar overzicht
16 januari 2023

Uitzend cao wijzigt alvast

Als de leden van de werkgevers- en werknemersorganisaties akkoord gaan, is er per 2 januari jongstleden een nieuwe cao voor uitzendkrachten van kracht. De cao wijzigt een belangrijk kenmerk van uitzendwerk: het uitzendbeding.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een uitzendovereenkomst is een bijzondere arbeidsovereenkomst. De werknemer wordt door zijn werkgever ter beschikking gesteld aan een derde en gaat onder leiding van die derde partij (de inlener) een opdracht uitvoeren. In de eerste fase van de arbeidsovereenkomst is er een uitzendbeding van kracht. Dit beding regelt dat de arbeidsovereenkomst eindigt als de inlener geen gebruik meer maakt van de werknemer. Het beding bepaalt ook dat als de werknemer door ziekte zijn werk niet kan verrichten, de arbeidsovereenkomst eindigt. De werknemer heeft dan na twee wachtdagen recht op een Ziektewetuitkering.

Er ligt momenteel een zaak voor bij de Hoge Raad over het uitzendbeding. Waarschijnlijk gaat de Hoge Raad daarin besluiten dat het uitzendbeding tegen de Wet indruist. Als een uitzendovereenkomst onmiddellijk eindigt als gevolg van ziekte, dan is dit namelijk in strijd met het ontslagverbod tijdens ziekte. Het uitzendbeding gaat ervan uit dat een ziekmelding van de uitzendkracht betekent dat de opdrachtgever een verzoek tot beëindiging van de terbeschikkingstelling van de uitzendkracht heeft gedaan. Zowel uit de wet als uit de wettekst blijkt echter dat sprake moet zijn van een daadwerkelijk verzoek tot beëindiging door de inlener. Als de ziekte van de uitzendkracht gelegen is in zwangerschapsgerelateerde klachten, dan is het beding ook nog eens in strijd met het discriminatieverbod bij zwangerschap, bevalling en moederschap.

De Hoge Raad gaat naar verwachting op 17 maart 2023 uitspraak doen, maar daar lopen de sociale partners in de uitzendbranche alvast op vooruit. In de nieuwe cao wordt afgesproken dat de uitzendovereenkomst met uitzendbeding niet automatisch eindigt in geval van een ziekmelding. Zodra de nieuwe cao-tekst is afgerond vindt u deze op Poliskraker.nl.