Terug naar overzicht
28 juni 2021

Uitlooprisico WGA-eigenrisicodragersverzekering

Vorige maand las u in onze nieuwsbrief een interessante uitspraak van de rechter over het verhalen van WGA-schade na een bedrijfsovername. De WGA-schade was ontstaan bij een eigenrisicodrager die vervolgens werd overgenomen. Het UWV was in deze zaak (nog) niet gerechtigd om de schade op de overnemende werkgever te verhalen. In deze digi-kwest hebben we alweer een belangrijke uitspraak over WGA-schade bij overgang van onderneming. Dit keer is niet UWV maar de verzekeraar bij de rechtbank geroepen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de zaak ging het om een WGA-eigenrisicodrager die middels een fusie werd overgenomen door een niet eigenrisicodrager. Bij de WGA-eigenrisicodrager was in het verleden schade ontstaan en de eigenrisicodragersverzekering bood tot het moment van overgang van onderneming ook dekking voor die schade. Omdat het bedrijf was overgenomen, was het loonheffingennummer opgeheven en de verzekeraar had een garantieverklaring afgegeven voor alleen dat loonheffingennummer. De verzekeraar vond daarom dat er geen WGA-schade meer vergoed hoefde te worden. De overnemende partij was het hier niet mee eens en vroeg de rechter om een oplossing.

De rechter stelt dat met de fusie de gehele rechtspositie (goederen, vermogensrechtelijke verhoudingen en schulden) is overgegaan op de verkrijger. Ten tijde van de overname had de WGA-eigenrisicodrager een vordering op de verzekeraar. Die vordering is overgegaan naar de verkrijger. Dat die verkrijger een ander loonheffingennummer heeft doet er niet toe. Een verplichting van een garantieverklaring is immers dat de garantie zich ook uitstrekt tot de rechtsopvolgers van de eigenrisicodrager. De volledige uitspraak kunt u op deze plaats lezen.

Nb dit najaar houdt Enkwest weer een bijeenkomst over de financiële risico’s van bedrijfsovernames. Meer informatie