Terug naar overzicht
29 oktober 2021

Tweede Kamer over wijziging No-Riskpolis Ziektewet

Een werkgever is financieel verantwoordelijk voor de WGA-instroom van zijn (ex-)werknemers. Een belangrijke uitzondering daarop is instroom van werknemers die recht hebben op een uitkering vanuit de no-riskpolis van de Ziektewet. Doordat de overheid de Ziektewet wil veranderen wordt in de toekomst ook de WGA-instroom doorbelast van sommige werknemers die eigenlijk recht hebben op een uitkering vanuit de no-riskpolis. De Tweede Kamer heeft daar vragen over gesteld, maar lijkt het allemaal oké te vinden.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een Ziektewetuitkering moet tijdig worden aangevraagd en kan nooit met meer dan een jaar terugwerkende kracht worden toegekend. Dat geldt ook voor de Ziektewetuitkering vanuit de no-riskpolis. Toch kan het voor een werkgever handig zijn om te laat een Ziektewetuitkering aan te vragen, ook al komt hij niet meer tot uitkering. Als namelijk blijkt dat er sprake was geweest op een uitkering vanuit de no-risk, dan worden de WGA-lasten die volgen op de Ziektewetuitkering niet aan de werkgever doorbelast. Een WGA-uitkering wordt maximaal 10 jaar verhaald, dus het financieel belang kan erg groot zijn. Voor het UWV is zo’n late aanvraag minder plezierig. Er moet een recht op uitkering worden vastgesteld terwijl er geen uitkering zal volgen. Vervolgens moet wellicht ook nog een WGA-doorbelasting worden gecorrigeerd. Zoals u weet is het UWV best druk en een voorgenomen wijziging van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid schiet hen te hulp.

Het plan is om het onmogelijk te maken om een Ziektewetuitkering aan te vragen als deze niet meer tot uitkering kan komen. Een werkgever die dan veel te laat is met onderkennen dat zijn (ex-)werknemer een no-riskstatus heeft kan dit niet meer corrigeren en zit mogelijk met 10 jaar (onterechte) doorbelasting van WGA-schade. De Staatssecretaris noemt deze wijziging ‘klein beleid’ en daarom geschikt om in een verzamelwet door het Parlement te loodsen. Enkele leden van de Tweede Kamer hebben wat vragen gesteld, maar lijken allen akkoord met de plannen. Het wordt vanaf volgend jaar dus nog belangrijker om de werkgever op de no-riskpolis te wijzen en hem te adviseren navraag te doen bij (nieuwe) werknemers. Deze mogen twee maanden na indiensttreding gevraagd worden of zij onder de doelgroep van de no-riskpolis vallen.