Terug naar overzicht
07 december 2020

Stoppen voor de AOW-gerechtigde leeftijd

Het is de bedoeling dat werknemers zoveel als mogelijk zo lang mogelijk en in ieder geval tot de AOW-leeftijd blijven werken. Met een hoger wordende AOW-leeftijd is dat niet voor iedere werknemer weggelegd. Er is daarom bij het verhogen van de AOW-leeftijd veel aandacht voor de zogenaamde zware beroepen. Een voorbeeld daarvan zijn werknemers in de bouwsector. Veel van hen mogen door een cao-regeling eerder stoppen met werken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de cao Bouw & Infra is een zwaarwerk-regeling voor bouwplaatsmedewerkers opgenomen. De regeling houdt in dat werknemers die aan de voorwaarden voldoen maximaal 3 jaar voor het ingaan van de AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken. Werknemers komen in aanmerking als zij direct voor deelname bouwplaatsmedewerker zijn en onder de cao vallen. Daarnaast moesten zij ook op 1 juli 2019 of op 1 januari 2020 al actief zijn als bouwplaatsmedewerker en onder de cao vallen. De derde voorwaarde is dat de werknemer in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar werkte als werknemer onder de cao Bouw & Infra.

De regeling houdt in dat de gestopte werknemer jaarlijks 21.200 euro bruto krijgt uitgekeerd op fulltimebasis. Financiering vindt plaats vanuit de collectieve werkgeverspremie aan het Aanvullingsfonds van Bouw & Infra en mogelijke overheidssubsidie. Het is mogelijk om vroegpensioen naast de regeling te laten uitkeren. Werken in loondienst of als zelfstandige is niet toegestaan naast de zwaarwerk-regeling. De regeling is beschikbaar van 1 januari 2021 tot 1 januari 2026. Meer informatie kunt u op deze plaats vinden.