Medio september publiceerde de Nederlandse Arbeidsinspectie het rapport Arbo in bedrijf 2022-2023. Een verslag van het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden die arbeidsinspecteurs tijdens (aangekondigde) bedrijfsbezoeken hebben geconstateerd. Bij zo’n bedrijfsbezoek beoordeelt de inspecteur op hoofdlijnen voor elk van de onderzochte en aanwezige risico’s of het bedrijf maatregelen heeft genomen om die risico’s te beheersen. We hebben enkele feiten over de start van ieder arbobeleid, de RI&E, uit de rapportage gefilterd. Of we daar tevreden over moeten zijn is de vraag.
RI&E-cijfers goed?
Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
In de periode 2022-2023 heeft 64% van de bedrijven een RI&E en dat betekent in vergelijking met 2019-2021 een toename van 14%-punt. Ook hebben meer werkgevers een plan van aanpak (62%), een stijging van 15%-punt ten opzichte van 2019-2021. Het aantal werknemers dat in beide periodes onder een RI&E valt is daarmee gestegen van 75% naar 88%. Al met al mooie RI&E-cijfers. Maar..
Het aantal RI&E’s dat getoetst is, is in die periode met 5% overigens minder hard gestegen. Die toetsing kan erg nuttig zijn laat Arbo in bedrijf zien. Zo is gemiddeld 45% van de onderzochte arbeidsrisico’s die binnen een bedrijf aanwezig zijn niet opgenomen in de RI&E. Ook kwalitatief laten de RI&E’s te wensen over. Gemiddeld genomen worden de aparte aspecten van de RI&E en de RI&E als geheel bij een derde van de bedrijven als onvoldoende beoordeeld. Als voorbeeld; Bij 39% van de beoordeelde RI&E’s was het Plan van aanpak met maatregelen niet adequaat en sloot niet aan bij de risico’s die bij de onderneming spelen.
Focussen op alleen de stijging van het aantal RI&E’s leidt tot misplaatste tevredenheid. We hebben al dertig jaar te maken met een RI&E-verplichting. Het niet hebben van een RI&E is sinds 2019 direct beboetbaar gesteld. De afgelopen jaren zijn er diverse campagnes gevoerd om het gebruik van een RI&E te vergroten, waaronder de grootschalige campagne Route naar RI&E gestart in 2021. Desondanks heeft een derde van de bedrijven geen RI&E en is dat wel het geval dan is bijna de helft van de arbeidsrisico’s niet opgenomen. Een derde van de RI&E’s wordt bij een inspectie, die nota bene op hoofdlijnen wordt uitgevoerd, als onvoldoende gekwalificeerd.