Terug naar overzicht
28 september 2020

Quarantainekostenvergoeding

Werknemers die arbeidsongeschikt zijn als gevolg van ziekte krijgen hun loon doorbetaald. Dat geldt uiteraard ook als het coronavirus de ziekteoorzaak is. Als werknemers echter niet kunnen werken omdat zij in quarantaine zijn in verband met het coronavirus, ontstaat een ingewikkelder situatie. De werknemers werken niet en zijn niet arbeidsongeschikt als gevolg van ziekte. Is de werkgever dan eigenlijk verplicht om loon door te betalen en zo ja; kan hij die loonkosten verhalen?

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Tot dit jaar was de hoofdregel dat een werkgever geen loon hoefde te betalen als een werknemer niet aan het werk was: ‘geen arbeid, geen loon’. Er waren daarop wel twee uitzonderingen. Allereerst natuurlijk als de werknemer arbeidsongeschikt was als gevolg van ziekte. Daarnaast moest een werkgever wel loon betalen als de oorzaak van niet werken in redelijkheid voor zijn rekening moest komen. Door deze regel moest een werknemer bewijzen dat hij in sommige gevallen wel recht had op loon terwijl hij geen arbeid verrichte. Die bewijslast wilde de regering echter bij de werkgever neerleggen en dat is met ingang van dit jaar veranderd. Nu geldt dat een werkgever ook loon betaalt als er geen arbeid wordt verricht, tenzij het niet verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer moet komen.

Als een werknemer geen arbeid verricht omdat hij in quarantaine is gegaan, dan moet beoordeeld worden of dit een situatie is die voor rekening van de werknemer moet komen. Quarantaine is een maatregel die de overheid heeft opgelegd om de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan. Als een werknemer door quarantaine thuis moet blijven en daar niet de mogelijkheid heeft om arbeid te verrichten, dan is dat geen situatie die voor rekening van de werknemer moet komen. De werkgever moet dus het loon doorbetalen[1]. De werknemer is (nog) niet ziek en het gaat daardoor om doorbetaling van het reguliere loon. Pas als er sprake is van arbeidsongeschiktheid van ziekte geldt de wettelijke regeling van doorbetaling van 70 procent van het (gemaximeerde) loon en eventuele wachtdagen. Omdat er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid, zal een ziekteverzuimverzekering ook geen dekking bieden voor loondoorbetaling bij quarantaine.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de overheid nog wel eens naar deze situatie mag kijken en ook naar de situatie dat een werknemer in afwachting van een corona testuitslag thuis verblijft.  Werknemers zitten na de coronatest soms bijna een werkweek thuis. Het duurt zelfs nog langer als ze op vakantie zijn geweest in een land met code rood of oranje. Of als iemand contact heeft gehad met een persoon die corona heeft. Tien dagen thuisblijven, aldus het RIVM. Werkgevers investeren veel in verband met coronapreventie in 1,5-metermaatregelen, extra hygiëne en beschermingsmiddelen. Tegelijkertijd draaien ze op voor verzuim waar zij geen enkele invloed op hebben. Bedenk wel, de werknemers zijn niet ziek en zouden onder niet-corona omstandigheden gewoon aan het werk kunnen, aldus VNO-NCW. Verzuim is altijd een punt van zorg voor ondernemers en corona heeft dat alleen nog maar extra prominent gemaakt. Het drijft de kosten op en zet de productie onder druk. Werkgevers moeten daarom aanspraak kunnen maken op een financiële compensatie voor deze verzuimkosten.

 

[1] Tenzij partijen dit voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst hebben uitgesloten, artikel 7:628 lid 5 BW