Terug naar overzicht
31 augustus 2020

Proefkonijnen verzuim gezocht

Werknemers die langdurig ziek zijn, blijken meestal niet volledig arbeidsongeschikt. Op basis van de beperkingen en mogelijkheden die een bedrijfsarts vaststelt, kan daarom vaak passend werk worden gevonden. Als dit lastig is of als werkgever en werknemer moeite hebben de re-integratie handen en voeten te geven, dan kan een arbeidsdeskundige uitkomst bieden. De Erasmus Universiteit heeft uw hulp nodig om te onderzoeken of re-integratie geoptimaliseerd kan worden door de inzet van arbeidsdeskundigen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Arbeidsdeskundig Kennis Centrum en Impact Centre Erasmus (onderzoekscentrum van Erasmus Universiteit) starten in het najaar van 2020 een onderzoek naar de effecten van het vroegtijdig inzet van arbeidsdeskundig handelen. Om voldoende gegevens te kunnen verzamelen, doen zij een oproep aan organisaties met een verzuimbeleid volgens de Wet Verbetering Poortwachter om deel te nemen aan deze pilot. In de pilot worden werkgevers waar bewust vroegtijdig een arbeidsdeskundige wordt ingezet vergeleken met werkgevers waar dit niet gebeurt. Gezocht wordt naar:

  • werkgevers waarbij in de eerste drie maanden van verzuim de mogelijkheid tot arbeidsdeskundig advies aangeboden wordt en;
  • werkgevers waarbij in de eerste drie maanden van verzuim de arbeidsdeskundige niet betrokken wordt.

De pilot zal de effecten van vroegtijdig arbeidsdeskundig handelen op het re-integratietraject en verloop van verzuim in kaart brengen. Hierbij wordt gekeken naar arbeidsdeskundig handelen binnen de eerste drie maanden na ziekmelding. De effecten die onderzocht zullen worden hebben betrekking op zowel de werkgever als werknemer. Het doel van de pilot is om re-integratie te optimaliseren door meer begrip te hebben in welke situaties arbeidsdeskundig handelen meerwaarde oplevert.

Speciale aandacht gaat uit naar kostenbesparing voor de werkgever, het verloop van het verzuim en het welzijn van de werknemer. Meer informatie.

Tip: Bezoek onze masterclass; Inzet arbeidsdeskundige en hoe lees en interpreteer ik een AD-rapportage? Meer informatie