Terug naar overzicht
06 maart 2023

Past eigenrisicodragen bij het bedrijf?

Werkgevers kunnen tweemaal per jaar kiezen of ze eigenrisicodrager voor de Ziektewet en/of WGA willen worden. Ook beëindigen van eigenrisicodragerschap kan ieder half jaar. Een keuze kan grote gevolgen hebben voor een onderneming, zowel voor de hoogte van te betalen premies als voor het verzuim- en re-integratiebeleid. Enkwest ondersteunt werkgevers met de keuze en trekt daarbij graag op met de inkomensadviseur.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Kiezen voor aanvang of beëindiging van eigenrisicodragerschap kan per 1 januari en 1 juli. Een aanvraag daartoe moet uiterlijk 13 weken ervoor bij de Belastingdienst zijn ingediend. Ruim voordat zo’n aanvraag de deur uitgaat zal een adviestraject moeten worden opgestart. Enkwest kan daarin een belangrijke rol spelen. Ook in de afgelopen periode hebben we samen met inkomensadviseurs een aantal werkgevers geholpen bij de vraag of eigenrisicodragen past bij hun onderneming.

Zo hebben we voor een onderneming bestaande uit meerdere loonheffingennummers een analyse gemaakt over de financiële gevolgen van mogelijk eigenrisicodragerschap voor zowel de Ziektewet als de WGA. Samen met de inkomensadviseur van de werkgever zijn we vervolgens langsgegaan om de uitkomsten te bespreken. In het gesprek met de algemeen directeur, de HR- en financieel directeur werd ingegaan op eigenrisicodragen, de laatste wetgeving en de impact van beide zaken voor het bedrijf. Het voordeel om met meerdere verantwoordelijken rond de tafel te zitten is dat er betere spreiding komt van kennis in de organisatie. Er ontstaat zo ook meer onderling begrip voor de diverse uitdagingen die arbeidsongeschiktheid vormt in de afzonderlijke afdelingen van een onderneming. Het is goed om te zien wat een onderneming kan bereiken op het gebied van preventie en re-integratie als de neuzen dezelfde kant op staan.

We hebben de werkgever een goede analyse, heldere inzichten en vooruitzichten rond de keuze van Ziektewet- en WGA-eigenrisicodragen kunnen bieden. Samen met de inkomensadviseur, die de private verzekeringsmogelijkheden helder in kaart heeft gebracht, is voor deze werkgever een goed geïnformeerde en weloverwogen beslissing mogelijk gemaakt.

Wilt u van onze dienstverlening gebruik maken bij het advies voor eigenrisicodragerschap? Janthony informeert graag over de mogelijkheden! 06 430 340 97