Terug naar overzicht
21 maart 2019

Oppassen bij overgang van onderneming

Vorige week kregen wij een vraag voorgelegd van een adviseur die met de spreekwoordelijke handen in het haar zat over een (algehele) bedrijfsovername door zijn klant (A) van een ander bedrijf (B).  Gelukkig stelde deze klant zijn vraag aan de adviseur nog vóórdat de overname een feit was.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Wat was de situatie. Een kleine werkgever neemt een andere kleine werkgever over. Niets aan de hand? Of toch wel? Er was wel iets aan de hand want een paar maanden na de beoogde overnamedatum gaat er een medewerker van het over te nemen bedrijf (B)  na langdurige arbeidsongeschiktheid de WIA instromen. Afwachten hoe dat af gaat lopen. De klant die de overname gaat doen (A) had geen flauw idee wat de WIA-instroom tot gevolg zou hebben.

Deze klant (A) is eigenrisicodrager voor de WGA, het over te nemen bedrijf (B) is publiek verzekerd bij UWV.  De verzekeraar van A was inmiddels op de hoogte gesteld door de adviseur maar weigerde deze “inloop” mee te verzekeren, ook niet tegen een te betalen koopsom.  De accountant in het geheel gaf niet thuis en onthield zich van ieder advies hierover. Kortom de klant zou na overname het risico van de WIA-uitkering zelf moeten dragen.

En nu? Was de vraag van de adviseur. Het UWV was al gebeld en de vraag was aan hen voorgelegd. Er kwam echter een zeer warrig antwoord waar de klant niets mee kon. Tot op de dag van vandaag blijft klant en zijn adviseur dus met de vraag zitten wat nu de gevolgen zouden zijn van de WIA-instroom van de werknemer van B voor klant A. Sterker nog, wakker gemaakt door het mogelijke risico van de instroom in de WIA van de werknemer kwamen er nog meer vragen. Want wat nu met een ziektegeval dat tussen nu en overnamedatum zou plaatsvinden?  Of waren er soms nog ex-werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan na afloop van dit tijdelijke contract en inmiddels een Ziektewetuitkering krijgen? En wat te denken van tijdelijke werknemers die binnen 28 dagen na het tijdelijke dienstverband ziek zijn geworden en een ZW-uitkering hebben ontvangen? Wat is het risico hiervan dan precies? Of waren er nog escapes mogelijk ter voorkoming van deze risico’s?

Overnames en fusies, een veelvoorkomende gebeurtenis in ondernemend Nederland. Ze zijn aan de orde van de dag en er zijn maar weinig specialisten die de exacte (financiële-) gevolgen van de arbeidsongeschiktheidslasten bij een overname in beeld kunnen brengen.

Wilt u hier meer over weten? Speciaal over de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheidslasten bij bedrijfsovername en fusie heeft Enkwest een expertsessie gemaakt. Op 23 april wordt deze gegeven op ons kantoor in Apeldoorn. Meer informatie.