Terug naar overzicht
08 juni 2020

Opletten bij oproepkrachten

Vanaf dit jaar hebben we te maken met de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB). De WAB kent een aantal maatregelen voor werkgevers die gebruik maken van oproepkrachten. De meest opvallende is waarschijnlijk dat werkgevers een oproepkracht na een jaar een dienstverband moeten aanbieden. Daar is in de praktijk onduidelijkheid over.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Minister Koolmees heeft een quickscan laten uitvoeren naar de effecten van de WAB (zie nieuwsbericht Quickscan WAB). Eén van de uitkomsten van die scan is dat werkgevers niet duidelijk vinden hoe en wanneer zij een oproepkracht een aanbod moeten doen voor een vast dienstverband.

Koolmees legt uit dat de werkgever op dit moment een maand de tijd heeft om een oproepkracht een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen na een periode van 12 maanden. De minister wil regelen dat de werknemer vervolgens maximaal een maand de tijd heeft om het aanbod te accepteren. Als de werknemer het aanbod accepteert, dan gaat het dienstverband met vaste arbeidsomvang in op de eerste dag na de veertiende maand. De werkgever en werknemer mogen uiteraard een eerder moment overeenkomen. Koolmees gaat een en ander vastleggen in de Verzamelwet SZW 2021.