Terug naar overzicht
25 september 2023

Onwerkbare werkwijzer Poortwachter

Werkgevers en werknemers leveren bij arbeidsongeschiktheid re-integratie-inspanningen. Als arbeidsongeschiktheid een langdurig karakter heeft en zelfs leidt tot een WIA-aanvraag, dan worden die re-integratie-inspanningen beoordeeld door het UWV. Het UWV beoordeelt als poortwachter van de WIA de activiteiten die de werkgever en zijn werknemer in de voorafgaande 104 weken hebben ondernomen. Gelukkig en ook logisch, beschikken werkgevers en werknemers over de richtlijnen die UWV hanteert bij de beoordeling van re-integratie-inspanningen. Het lijkt er echter op dat die richtlijnen steeds moeilijker vindbaar zullen worden.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Over het toetsen van re-integratie-inspanningen zegt artikel 65 WIA dat UWV beoordeelt of de werkgever en de werknemer in redelijkheid hebben kunnen komen tot de re-integratie-inspanningen die zijn verricht. Bij de beoordeling maakt UWV gebruik van richtlijnen die zijn opgenomen in de zogeheten Werkwijzer Poortwachter. Deze werkwijzer is openbaar en biedt werkgever en werknemer houvast bij hun re-integratie-inzet. Dankzij de werkwijzer is het bekend wat in verschillende situaties verwacht wordt en kan op die manier een loonsanctie worden voorkomen.

Wat opvalt op de website van het UWV, is dat bij de werkwijzer de volgende tekst is opgenomen:

De Werkwijzer Poortwachter is op 1 augustus 2022 voor het laatst aangepast. De Werkwijzer wordt niet meer vernieuwd. Belangrijke veranderingen en nieuws vindt u op uwv.nl.

Dit is merkwaardig, want het zou betekenen dat de UWV Werkwijzer Poortwachter in de loop der tijd achterhaald kan blijken te zijn. Bij re-integratie moet dan niet alleen de Werkwijzer geraadpleegd worden, maar daarnaast de site van het UWV worden doorzocht op mogelijke wijzigingen.  

De werkwijzer heeft voor de werkgever en werknemer een sterk normerende en gedragsbepalende werking. Er kunnen ook juridische consequenties uit volgen, zoals het opleggen van een loondoorbetalingsplicht door het UWV. Als er bezwaar en beroepszaken worden gevoerd, dan houden rechters ook rekening met de bepalingen in de Werkwijzer Poortwachter. Om transparantie en voorspelbaarheid van de toetsing van re-integratie-inspanningen te waarborgen is het van belang dat de werkwijzer geactualiseerd wordt als dat nodig is.