Terug naar overzicht
06 maart 2023

Ondersteuning bij langdurige Covid-klachten

UWV heeft vorig jaar 1.883 WIA-beoordelingen uitgevoerd bij mensen met als hoofddiagnose langdurige coronaklachten. In het merendeel van de gevallen zijn zij volledig arbeidsongeschikt verklaard. In de zorgsector is het aandeel WIA-beoordelingen vanwege corona groter dan in andere sectoren. Ook de onderwijssector zegt meer risico te lopen dan andere sectoren. Zij wil daarom een aanvullende regeling vanuit de overheid.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Bijna een derde van de personen met een WIA-beoordeling en een corona-diagnose is werkzaam in de sector zorg en welzijn. De overheid voelt zich mede aansprakelijk voor de gevolgen van covid voor een deel van deze werknemers. Er moet daarom een collectieve voorziening komen voor werknemers die langdurig arbeidsongeschikt zijn en in de eerste golf van de coronapandemie betrokken waren bij de intensieve zorg aan COVID-patiënten. De sociale partners moeten deze voorziening gaan vormgeven en de overheid levert voor de tegemoetkomingen en gemaximeerde bijdrage.

Die bijdrage zouden de vakbonden in het onderwijs ook graag zien. In een brief aan de verantwoordelijke ministers vragen zij om een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering zonder medische selectie met terugwerkende kracht vanaf maart 2020. Zij verwijzen daarbij naar de regeling in de sector verpleeg,- verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT). In de nieuwe cao van VVT hebben de cao-partijen aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat medewerkers die arbeidsongeschikt worden als gevolg van onder andere long-Covid, niet geconfronteerd worden met een inkomensachteruitgang. Er is daarom een collectieve aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesproken. Deze verzekering betreft een WGA-hiaatverzekering die een aanvulling biedt tot minimaal 70% van het inkomen voor ziekte.

De reactie vanuit Den Haag heeft niet tot veel enthousiasme geleid binnen de onderwijssector. De bewindslieden schrijven dat ze de geluiden van de vakbonden ‘serieus’ nemen, maar geven ook aan dat het vinden van oplossingen aan de cao-tafels thuishoort en zien graag de uitkomsten tegemoet. Ook wordt er verwezen naar de ondersteuning die wel geboden kan worden via C-support, een stichting die werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). C-support ondersteunt en adviseert mensen met langdurige coronaklachten en deelt haar kennis met andere (zorg)professionals.