Terug naar overzicht
05 december 2022

OCTAS

De OCTAS is geïnstalleerd door minister Van Gennip van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. OCTAS staat voor de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel. Het betreft een adviescommissie die, de naam zegt het al, advies gaat uitbrengen over ons toekomstige arbeidsongeschiktheidsstelsel. De commissie krijgt de vrijheid om buiten de bestaande kaders te denken, tenminste als zij wel rekening houdt met de uitgangspunten van het ministerie.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Die uitgangspunten zijn activering en inkomensbescherming. Inkomensbescherming is een helder element dat uiteraard op verschillende wijzen vormgegeven kan worden. Van Gennip hoopt dat de commissie bij de mogelijke vormgeving oog heeft voor 35-minners. Bij het bevorderen van activering denkt Van Gennip aan het versterken van preventie, re-integratie en activerende prikkels in het stelsel. De commissie moet verder oog hebben voor een aantal zaken die op dit moment spelen rond ons arbeidsongeschiktheidsstelsel. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en ook de achterstand die er is bij de beoordelingen voor de arbeidsongeschiktheidsregelingen.

De commissie bestaat uit tien leden inclusief de voorzitter mevrouw Roos Vermeij. De voorzitter is een bekende in Den Haag aangezien zij van 2006 tot medio 2017 Tweede Kamerlid was voor de Partij van de Arbeid. Een andere oude bekende is Bruno Bruins die als eerste corona-minister wellicht bekendheid geniet, maar bij velen onder u ook nog herkend zal worden als voormalig voorzitter van de Raad van bestuur van het UWV. Verder is onderzoeker Pierre Koning van de partij. Koning liet zich onlangs nog kritisch uit over het lange termijn arbeidsmarktbeleid van de overheid, omdat die bijna volledig wordt voorgekookt buiten het parlement om. Dit onderstreept volgens Koning onder andere het onvermogen van de Tweede Kamer en het kabinet om zelf met ideeën te komen en doorbraken te forceren. Verder vermeldingswaardig is de deelname van voormalig verzekeringsarts (1979-2021) Wout de Boer, die nog mee heeft gemaakt dat er door de artsen met gemak acht arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen per dag werden uitgevoerd. De volledige bemensing valt te lezen in het benoemingsbesluit. In dit besluit valt ook te lezen dat de voorzitter geacht wordt twaalf uur per week te besteden aan het commissiewerk en de overige leden zes. Die arbeid is op fulltimebasis meer dan 10.000 euro per maand waard, dat doet vermoeden dat we kwaliteitswerk tegemoet gaan zien. We zullen daar echter tot het eerste kwartaal van 2024 op moeten wachten.