Terug naar overzicht
31 augustus 2020

No-risk melden bij UWV

Werknemers die ziek uit dienst gaan kunnen in aanmerking komen voor een Ziektewetuitkering. Ook werknemers die in dienst zijn bij een werkgever kunnen soms recht hebben op een Ziektewetuitkering. Denk bijvoorbeeld aan een werkneemster die ziek is als gevolg van zwangerschap of orgaandonatie. Een andere ziektewetgerechtigde werknemer is iemand die onder de no-riskpolis valt. Bij ziekte volgt echter niet automatisch een uitkering; daar moet wel wat (digitaals) voor worden gedaan.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een werkgever meldt arbeidsongeschiktheid van een werknemer die onder de no-riskpolis valt uiterlijk in de zesde week van ziekte bij het UWV. De werknemer wordt vervolgens door UWV zowel digitaal als per post uitgenodigd om een digitale vragenlijst van UWV in te vullen. Nieuw daarbij is dat de werknemer geen persoonlijke code meer hoeft in te vullen om in te loggen om bij de digitale vragenlijst te komen. Hij logt nu in met zijn DigiD op ziekgemeld.uwv.nl en vult de vragenlijst in.

De werkgever moet de ziekmelding binnen zes weken verrichten (art. 38a lid 3 ZW). Dat kan betekenen dat de werknemer ten tijde van het invullen van de vragenlijst alweer hersteld is. Dat is geen probleem en kan gewoon via diezelfde vragenlijst worden doorgegeven. De Ziektewetuitkering vanuit de no-riskpolis is van financieel nut voor de werkgever. De hoogte van de uitkering mag namelijk in mindering worden gebracht op de loondoorbetaling bij ziekte. Meestal wordt de uitkering dan ook overgemaakt aan de werkgever, die zelf de loondoorbetaling blijft verzorgen.

Nb met deze compensatie moet wel in het achterhoofd gehouden worden dat er een verschil zal zijn tussen de loondoorbetaling en de Ziektewetuitkering. De loondoorbetaling is over het algemeen gebaseerd op het salaris wat de werknemer zou hebben ontvangen als hij niet arbeidsongeschikt was geworden. De uitkering vanuit de Ziektewet wordt gebaseerd op het loon dat een werknemer in het verleden heeft ontvangen. Meer weten over de berekening van de Ziektewet en andere werknemersverzekeringen? Dan doet u er goed aan om Mr. Arie Wit te ontmoeten. Meer informatie