Terug naar overzicht
11 november 2019

No No-risk in de Ziektewet

In 2017 is er een experiment uitgevoerd naar de uitbreiding van de doelgroep van de no-riskpolis met werknemers die een jaar ziek zijn en de eerstejaars Ziektewetbeoordeling hebben gehad. Inmiddels zijn er conclusies uit het experiment getrokken en die zorgen ervoor dat er geen uitbreiding van de doelgroep gaat komen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In totaal hebben 2.500 werknemers na de eerstejaars-Ziektewetbeoordeling een brief gekregen van het UWV dat zij onder de no-riskpolis vielen. De helft van hen had na de beoordeling nog steeds recht op een Ziektewetuitkering, de andere helft was 35-minner geworden. Met de no-riskpolis hebben deze 2.500 werknemers vervolgens niet bijster veel gedaan, als we de uitkomsten van een onder hen gehouden enquête mogen geloven.

Uit de enquête blijkt dat de helft van de experimentgroep een jaar na toekenning (nog) weet dat ze een no-riskpolis heeft. De brief wordt dus door de helft niet gelezen, begrepen en/of onthouden. De helft van de experimentgroep blijkt overigens niet op zoek naar werk te zijn, voornamelijk vanwege de eigen gezondheidssituatie. Een op de vijf mensen uit de experimentgroep solliciteerde in het jaar na ontvangst van de no-riskpolis-brief en wist nog dat hij hier recht op had. Ongeveer de helft van hen – 9% van de experimentgroep – vertelde de werkgever ook over de no-riskpolis.

Op basis van deze cijfers heeft het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid geconcludeerd dat uitbreiding van de doelgroep van de no-riskpolis niet leidt tot toename van werkhervatting. Die uitbreiding gaat er dus niet komen. De conclusie van UWV is wat ons betreft wat accurater. De uitvoerder stelt dat het per eenmalige brief toekennen van een no-riskpolis aan Ziektewet-gerechtigden, deze werknemers niet substantieel vaker aan een baan helpt. De cijfers zouden wel eens heel anders hebben kunnen zijn als de tijd genomen was om de voordelen van de no-riskpolis goed uit te leggen en uit te gaan van een populatie met arbeidsvermogen.

Om de bekendheid van de no-riskpolis onder de reguliere voorwaarden te vergroten, zijn UWV en het ministerie van SZW een aantal verbetermaatregelen aan het invoeren. Zo krijgen 35-minners WIA en WIA-gerechtigden straks enige tijd na de claimbeslissing een aparte brief om ze te herinneren aan de no-riskpolis. Verder wordt de communicatie richting werkgevers uitgebreid en komt er een reclamecampagne gericht op werknemers en werkgevers. Misschien over enkele jaren nog maar eens het Ziektewet-experiment herhalen?

Nb meer weten over de eerstejaarbeoordeling in de Ziektewet? Meer informatie