Terug naar overzicht
11 januari 2021

Nieuwe Arbo-verplichtingen

Werknemers moeten hun werk veilig en zonder negatieve gezondheidsgevolgen kunnen verrichten. In het Arbobesluit staan algemene verplichtingen voor werkgevers die die veiligheid en gezondheid moeten garanderen. Een vrij recente bedreiging voor de gezondheid op de werkvloer is het corona-virus. Het Arbobesluit is onlangs aangepast op deze ontwikkeling.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een werkgever heeft de algemene zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid voor werknemers. Ook als het gaat om het risico op besmetting met het coronavirus bestaat die zorgplicht. In het Arbobesluit is de zorgplicht op dit punt verder uitgewerkt met artikel 3.2a. Het gaat om tijdelijke aanvullende vereisten in verband met de bestrijding van de epidemie. De belangrijkste tekst in het Arbobesluit luidt als volgt:

Ter voorkoming of beperking van de kans op besmetting van werknemers en derden met SARS-CoV-2 worden op arbeidsplaatsen, gelet op hoofdstuk Va van de Wet publieke gezondheid alsmede de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening, tijdig de daarvoor noodzakelijke maatregelen en voorzieningen getroffen.

Tot de noodzakelijke maatregelen en voorzieningen behoren in ieder geval:

  • het in acht nemen van voldoende hygiënische voorzieningen;
  • het geven van doeltreffende voorlichting en onderricht aan werknemers over de bestrijding van SARS-CoV-2 op de arbeidsplaats; en
  • het houden van adequaat toezicht op de naleving van de in dit artikel bedoelde noodzakelijke maatregelen en voorzieningen.

Het overtreden van het nieuwe artikel 3.2a levert een beboetbare overtreding op. De Inspectie SZW zal zich daarbij met name richten op werkgevers die in ernstige mate tekortschieten bij het nemen van de noodzakelijke maatregelen en voorzieningen ter voorkoming of beperking van SARS-CoV-2.