Terug naar overzicht
26 maart 2019

Meer werk voor WGA, Wajong en 35-min

Het UWV heeft deze maand de monitor arbeidsparticipatie 2018 gepubliceerd. Het UWV-verslag beschrijft hoe de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking zich ontwikkelt in de periode 2008 tot en met 2017. Er wordt ingezoomd op drie categorieën: werknemers met een WGA-uitkering, Wajonggerechtigden en de groep 35-minners. Het overall beeld dat uit de monitor naar voren komt, is dat de mate waarin mensen met een arbeidsbeperking aan het werk zijn, komen en blijven over het algemeen verbetert.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Met de arbeidsparticipatie van Wajonggerechtigde werknemers gaat het, mede dankzij de Banenafspraak, de goede kant op. Eind 2017 is bij een kwart van alle Wajongers aan het werk, 1.400 Wajongers meer dan een jaar eerder. Van de Wajongers met arbeidsvermogen die eind 2017 aan het werk waren bij een reguliere werkgever, kreeg 58% ondersteuning in de vorm van loondispensatie, begeleiding door een jobcoach of een andere voorziening.

Bij de arbeidsparticipatie van WGA’ers wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers die vanuit een dienstverband zijn ingestroomd en vangnetters. Dat maakt het mogelijk om een voorzichtige conclusie te vormen over de werking van de Wet Beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters. Eind 2017 werkt 31% van de WGA’ers die vanuit de Ziektewet zijn ingestroomd. Dat is het hoogste percentage sinds 2008. Het succes kan niet volledig aan BeZaVa worden toegeschreven.

Veel WGA’ers zijn vanaf het eerste meetmoment voor deze monitor hersteld, met pensioen gegaan of overleden. Van het resterende deel is bij een aantal de gezondheid dusdanig verslechterd dat ze zijn doorgestroomd naar de WGA volledig (18%) of naar de IVA (9%). De mensen die doorstromen werken doorgaans niet en hierdoor neemt het aandeel werkenden onder de blijvers toe. UWV becijfert wel dat ook na correctie voor veranderingen in de uitkeringspositie, de arbeidsparticipatie is toegenomen. Dit in tegenstelling tot de voormalig werknemers in de WGA waar het aandeel werkenden afnam van 84% in 2008 tot 56% in 2017. Een opmerkelijke uitkomst!