Terug naar overzicht
31 augustus 2020

Makkelijker, maar minder vaak Loonkostenvoordeel

Sinds 2018 hebben we niet meer te maken met premiekorting maar met loonkostenvoordeel, waar het gaat om het in dienst nemen of houden van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alleen in dienst nemen is niet genoeg om voor het loonkostenvoordeel in aanmerking te komen. De werkgever die gebruik wil maken van LKV’s moet van de werknemers die onder de doelgroep vallen een doelgroepverklaring in het bezit hebben. Dat maakt het er niet eenvoudiger op.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het lastige van de doelgroepverklaring is dat alleen de werknemer of zijn gemachtigde hem mag aanvragen. Mag, niet moet. Als de werknemer het vertikt, of er te laat mee is, dan kan de werkgever fluiten naar zijn loonkostenvoordeel. De doelgroepverklaring wordt als administratieve rompslomp beschouwd en gaat als het goed is in zijn geheel verdwijnen in de toekomst. In de tussenliggende periode wil het kabinet de werkgevers tegemoet komen door te regelen dat zij de doelgroepverklaring mogen aanvragen.

Werkgevers kunnen in het doelgroepregister zien voor welke werknemers zij een doelgroepverklaring LKV-banenafspraak kunnen aanvragen. De doelgroep is voor wat betreft het LKV daarmee gelijk aan de doelgroep voor de banenafspraak. Dat is op dit moment nog niet het geval. Een werkgever heeft voor twee groepen werknemers nu wel recht op loonkostenvoordeel terwijl zij niet onder de banenafspraak vallen. Het gaat om scholingsbelemmerden en Wajongers die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben. Beide groepen zijn niet te vinden in het doelgroepenregister en zullen daarom als LKV-doelgroep sneuvelen. De beoogde datum van inwerkingtreding van de wijziging is 1 januari 2022.