Terug naar overzicht
25 november 2019

Loonsanctie en no-riskpolis

Een WIA-aanvraag wordt door het UWV getoetst. Deze behandeling wordt de poortwachterstoets genoemd. Er wordt dan allereerst bepaald of er voldoende re-integratieresultaat is bereikt, en als dat niet zo is, of werkgever en werknemer samen gedurende de eerste twee jaar van ziekte voldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht. Na een positief oordeel over de geleverde inspanningen volgt de WIA-beoordeling van de werknemer; na een negatief oordeel wordt de beoordeling van het recht op uitkering opgeschort en loopt de loondoorbetalingsplicht van de werkgever maximaal 52 weken door. In die 52 weken kunnen de vereiste re-integratie-inspanningen alsnog plaatsvinden en de periode daardoor ook worden verkort.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het resultaat staat dus voorop bij de poortwachterstoets. Een bevredigend resultaat is bereikt wanneer de werknemer gekomen is tot een (gedeeltelijke) werkhervatting, die min of meer aansluit bij de resterende functionele mogelijkheden van de werknemer en een structureel karakter heeft. Indien een werknemer structureel minstens 65 procent van zijn dagloon weet te verdienen, wordt het resultaat bevredigend geacht. Er is immers WIA voorkomen.

De poortwachterstoets wordt uitgevoerd bij de werknemers waarvoor de loondoorbetaling bij ziekte geldt. Een bijzondere categorie daarbij is de werknemer die valt onder de no-riskpolis van de Ziektewet, zoals werknemers die in diensttreden en een WIA- of Wajonguitkering ontvangen. Werkgevers vragen zich vaak af of er bij deze werknemers ook re-integratieverplichtingen voor hen zijn en of deze worden getoetst met mogelijk een loonsanctie tot gevolg.

De inhoud van de no-riskpolis is financieel: er wordt een uitkering verstrekt. De werkgever houdt de re-integratieverplichtingen en wordt daar ook op afgerekend. Dat betekent dat er bij te weinig re-integratie-inspanningen ook voor de werknemer die onder de no-riskpolis valt een loonsanctie opgelegd kan worden door het UWV. Deze sanctie is niet van toepassing bij de no-riskpolis-gerechtigde die een WAO- of WIA-uitkering ontvangt en dus de wachttijd al eerder doorlopen heeft. Deze werknemer mag uiteraard wel re-integratie-inspanningen van zijn werkgever verwachten.