Terug naar overzicht
18 mei 2020

Loonoffer en ziekte

Veel werkgevers hebben het lastig door het corona-virus en de maatregelen die de overheid heeft getroffen. Er zijn werkgevers die het leed willen verdelen en hun werknemers om een loonoffer hebben gevraagd. Voor wat betreft de onderwerpen ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zitten daar een aantal aandachtspunten aan vast.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Wellicht het bekendste voorbeeld (binnen onze doelgroep) is verzekeringsadviseur Aon die een tijdelijk loonoffer van 20 procent heeft gevraagd. Het gaat hierbij om een maatregel die tot eind van dit jaar moet duren. Voor een verlaging van het salaris zal een werknemer toestemming moeten geven, want de mogelijkheden om een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden door te voeren is in Nederland zeer beperkt. De werknemer doet er goed aan om af te spreken wat er tijdens ziekte met zijn inkomen gebeurt. Indien er bijvoorbeeld een loondoorbetaling bij ziekte is overeengekomen van 70 procent van het overeengekomen loon, dan is het niet billijk als dit tijdens het loonoffer om het overeengekomen verlaagde loon gaat.

Als een werknemer langer ziek blijft dan loopt hij financieel risico bij Ziektewet- en/of WIA-instroom. Een uitkering wordt per maand berekend aan de hand van het dagloon van de zieke (ex-)werknemer. Het dagloon is gebaseerd op het inkomen dat de werknemer verdiende tijdens het dienstverband waaruit hij ongeschikt is geworden. Het gaat om het bruto-inkomen dat de zieke werknemer heeft ontvangen. Voor het berekenen van het dagloon, wordt het loon gebruikt dat de werknemer verdiende in de periode voorafgaand aan de eerste dag van arbeidsongeschiktheid. Deze periode wordt de referteperiode genoemd. Deze periode duurt normaal gesproken een jaar. Dat jaar eindigt op de laatste dag van het tweede aangiftetijdvak (maand of vierweeks-periode) voor het aangiftetijdvak waarin de ziekte is ontstaan. Als een werknemer dus ziek wordt in de maand februari van 2021, dan eindigt de referte periode op 31 januari 2020 en begint een jaar daarvoor. In een jaar bestaan 261 werkdagen (maandag t/m vrijdag opgeteld). Het dagloon is het loon uit de referteperiode gedeeld door 261. Ook als een werknemer afgesproken heeft dat er bij ziekte uit wordt gegaan van zijn normale loon, dan heeft het loonoffer effect op de hoogte van zijn Ziektewet- en/of WIA-uitkering, omdat deze uitgaat van het betaalde loon vóór de eerste ziektedag. Ook als er geen sprake is van ziekte, maar het dienstverband eindigt (bijv. bedrijfseconomische redenen) dan is er een risico aangezien een WW-uitkering ook uitgaat van loon uit de referteperiode. Daarnaast wordt een transitievergoeding in beginsel berekend op basis van het loon in de twaalf maanden voorafgaand op het moment waarop de arbeidsovereenkomst eindigt.

Het is heel begrijpelijk als een werknemer serieus overweegt om zijn onderneming met een loonoffer te ondersteunen. Bij die serieuze overweging moet de invloed van een dergelijk offer op de werknemersverzekeringen niet worden vergeten.