Terug naar overzicht
15 maart 2021

Loondoorbetaling verkorten of toch maar niet?

In veel verkiezingsprogramma’s staat het plan om de periode van loondoorbetaling bij ziekte te verkorten. Dat idee zou dus best teruggevonden kunnen worden in een volgend regeerakkoord. Uit een door het Verbond van Verzekeraars en OVAL georganiseerd verkiezingsdebat bleek afgelopen week echter dat de komst van die maatregel allerminst zeker is.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De partijen VVD, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, SGP, DENK en Forum voor Democratie (hierna Forum) willen alle de regeling voor loondoorbetaling bij ziekte veranderen. Het gaat bij de meeste partijen om verkorting van de periode van loondoorbetaling. CDA, SGP en Forum willen de periode van loondoorbetaling in zijn algemeenheid terugbrengen tot één jaar, SGP met een eerste tussenstap van anderhalf jaar. De overige partijen zien meer in een verkorting van de loondoorbetalingplicht voor het midden- en kleinbedrijf waarbij VVD en PvdA de grens van 25 werknemers benoemen. DENK voelt ervoor om de gehele periode van loondoorbetaling voor het kleinbedrijf te collectiviseren. VVD, D66 en PvdA zien collectivisering van het tweede jaar van loondoorbetaling als juiste oplossing voor het MKB-bedrijf. De SP wil dat de lasten van het doorbetalen van ziek personeel eerlijker worden verdeeld, zonder dat dit ten koste gaat van de zieke werknemers. Hoe dit vorm gegeven moet worden wordt niet duidelijk, maar het wijst ook richting collectivisering. GroenLinks zit als enige partij anders in de wedstrijd: Werknemers houden dezelfde rechten en plichten als ze nu hebben, zoals loondoorbetaling tijdens de wachttijd en eventuele via een cao vastgelegde bovenminimale verzekeringen. Kijkend naar de huidige zetelverdeling en de prognoses heeft echter tweederde van de Tweede Kamer er wel oren naar om de loondoorbetalingsperiode te verkorten.

Op maandag 8 maart organiseerden het Verbond van Verzekeraars en OVAL een online verkiezingsdebat. Naast VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA was ook MKB Nederland vertegenwoordigd. MKB Nederland gaf aan dat het tweede ziektejaar laten uitvoeren door het UWV de werkgevers echt niet gaat helpen. Het zal leiden tot een knip in de re-integratie en uiteindelijk tot een stijging in ziekteverzuim(kosten). Wat wel zou werken is de periode van loondoorbetaling daadwerkelijk inkorten in plaats van collectiviseren. Daarnaast zou werkgevers toegestaan moeten worden om hun werknemers eerder te re-integreren in het tweede spoor en hun arbeidsovereenkomst te beëindigen.

PvdA gaf vreemd genoeg aan niets (meer) te zien in verkorting van de periode van loondoorbetaling en in te willen zetten op premiecompensatie voor kleinere werkgevers en betere hulp bij re-integratie. CDA is nog op zoek naar de manier om de loondoorbetalingsperiode te verkorten terwijl wel de binding met de werkgever wordt behouden. D66 wees erop dat er echt iets met het financiële risico van het tweede ziektejaar moet gebeuren omdat MKB’ers geen werknemers meer durven aan te nemen. Zowel het Verbond van Verzekeraars als OVAL vinden collectiviseren van het tweede ziektejaar een slecht plan. De knip in de periode van loondoorbetaling betekent een knip in duurzame re-integratie. OVAL geeft aan dat voorkomen moet worden dat mensen ziek worden en daar is geen stelselwijziging voor nodig. Op deze plaats leest u het verslag van het Verbond over de bijeenkomst.