Terug naar overzicht
14 juli 2021

Loondoorbetaling en WIA-aanvulling in de cao

De jaarlijkse rapportage over ontwikkelingen in cao-land is weer gepubliceerd. We hebben met name de ontwikkelingen over aanvullingen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid voor u doorgenomen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Voor de cao-rapportage zijn 98 cao’s onderzocht, van toepassing op ruim 5 miljoen werknemers (89% van alle werknemers die onder een cao vallen).

Over aanvullingen bij ziekte wordt door de opstellers nog maar eens de afspraak uit het najaarsakkoord van 2004 aangehaald. Destijds werd door de sociale partners afgesproken om, gerekend over de eerste twee ziektejaren, in beginsel niet meer dan 170% van het loon door te betalen. Onder de onderzochte cao’s zijn echter geen regelingen aangetroffen waarbij de loondoorbetaling bij ziekte gedurende de eerste twee ziektejaren lager is dan 170%. Voor 21% van de werknemers onder de onderzochte cao’s geldt dat de doorbetaling gedurende de eerste twee ziektejaren gelijk is aan 170%. Dit is met name het geval in de sectoren handel en horeca en de zakelijke dienstverlening. Voor meer dan de helft van de werknemers (58%) onder de onderzochte cao’s kan de loondoorbetaling over beide ziektejaren hoger dan 170% uitkomen als de werknemer zijn werk deels hervat of zich anderszins voldoende inspant voor of actief meewerkt aan re-integratie. Voor 21% van de werknemers is de loondoorbetaling bij ziekte gedurende de eerste twee ziektejaren zonder meer hoger dan 170%. Dit geldt met name voor de werknemers in de sector bouw en industrie.

In 67 cao’s, van toepassing op 65% van de werknemers, zijn afspraken opgenomen over bovenwettelijke aanvullingen bij arbeidsongeschiktheid na de eerste twee ziektejaren. In 56 cao’s van toepassing op 60% van de werknemers geldt een cao-afspraak over aanvulling op het loon bij arbeidsongeschiktheid van minder dan 35%. De aanvullingen variëren van een compensatie van 65% van het verschil tussen het oude en het nieuwe loon gedurende vijf jaar tot 100% van het oude loon indien de werknemer op eigen functieniveau werkzaam is. In 11 cao’s is sprake van een al dan niet verplichte WIA-bodemverzekering.

Voor 35% van de werknemers is een cao-afspraak opgenomen over een aanvulling op het loon en/of de WGA-uitkering. De uitkering plus aanvulling kan uitkomen op 75% tot 100% van het laatstverdiende loon. De duur van de aanvullingen varieert van één tot vijf jaar. In cao-afspraken van toepassing op 12% van de werknemers wordt een WGA-hiaatverzekering genoemd, waarbij de werkgever doorgaans opdraait voor de premie. De WIA-excedentverzekering is en stuk zeldzamer en geldt voor 1% van de werknemers onder de onderzochte cao’s. Voor 14% van de werknemers wordt in de cao een afspraak over aanvulling op de IVA-uitkering genoemd.

Naast deze aanvullingen en WIA-verzekeringen zijn er andere afspraken in cao’s te vinden die van belang zijn voor inkomensadviseurs. Denk aan de aansluiting bij de SPAWW-regeling, de ongevallenverzekering en ook een verwijzing naar de arbeidsongeschiktheidsregeling die in het pensioen is ondergebracht. Deze informatie kunt u eenvoudig raadplegen in Poliskraker.nl

De volledige rapportage over cao-afspraken kunt u hier vinden.