Terug naar overzicht
15 mei 2023

Let op de no-riskpolis bij te late WIA

Werknemers die in dienst zijn bij een werkgever hebben bij ziekte recht op loondoorbetaling en soms gelijktijdig op een uitkering vanuit de Ziektewet. Het gaat dan meestal om een uitkering waarop recht bestaat dankzij de zogeheten ‘no-risk polis’. De wet bepaalt wanneer de no-riskpolis van toepassing is. Het UWV kan ook buiten de wet om een no-riskpolis toekennen. Vreemd, maar wel handig.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De Ziektewet bepaalt in artikel 29b wanneer een werknemer in aanmerking komt voor een uitkering vanuit de no-riskpolis. Naast jongeren met scholingsproblemen, gaat het bij de no-riskpolis om werknemers die een WIA-claimbeoordeling achter de rug hebben. Er zijn dan twee varianten; de werknemer heeft een WIA-uitkering toegekend gekregen of de werknemer is 35-minner. Werknemers met een WIA-uitkering voorafgaand aan een dienstbetrekking komen bij ziekte in aanmerking voor een Ziektewetuitkering. Dat geldt ook als de dienstbetrekking niet bij een nieuwe werkgever is, maar is voortgezet bij de oude werkgever. Een werknemer die 35-minner is komt alleen onder voorwaarden in aanmerking voor de no-riskpolis en in ieder geval niet als de dienstbetrekking bij de oude werkgever wordt voortgezet.

De WIA-claimbeoordeling bepaalt dus of de werknemer in aanmerking komt voor de no-riskpolis en onder welke voorwaarden. Nu er een enorme achterstand bestaat in deze WIA-claimboordelingen, ontstaat er een praktisch probleem. De werknemer is 104 weken ziek geweest en heeft mogelijk zicht op een nieuwe baan en werkgever, passend bij zijn beperkingen. De werkgever stelt begrijpelijk dat hij de werknemer wel in dienst wil nemen, maar alleen als er sprake is van een no-riskpolis. Dit probleem is gelukkig onderkend en er wordt pragmatisch mee omgegaan. UWV kan op verzoek van de werknemer of zijn belanghebbende ex-werkgever een no-riskpolis toekennen nadat de wachttijd van 104 weken is doorlopen en vóór de verlate WIA-claimbeoordeling. Als UWV een aanvraag heeft ontvangen, dan beoordeelt zij vervolgens aan de hand van een aantal criteria of er een no-riskpolis kan worden toegekend.

Op verzoek van de SGP gaat minister Van Gennip ervoor zorgen dat er een generieke beleidslijn komt waarbij werknemers die aanspraak willen maken op de no-risk status niet meer hoeven te wachten op de uitkomst van de (uitgestelde) WIA-claimbeoordeling. SGP heeft gevraagd om deze beleidslijn proactief te communiceren richting werkgevers en werknemers, aangezien er nu veel onduidelijkheid over- en onbekendheid mee bestaat.