Terug naar overzicht
29 april 2019

Klaverblad AOV Flex

De Klaverblad AOV Flex is dé oplossing voor ondernemers en zzp’ers die een normale arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur vinden, maar toch hun inkomen willen verzekeren. Tenminste, dat vindt Klaverblad. We lazen de voorwaarden en productinformatie van de nieuwste Klaverblad-AOV en verzamelden voor u enkele opmerkelijke zaken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De AOV Flex is in de kern een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering waarvan de uitkeringsduur beperkt is. De verzekeringnemer kan kiezen voor een uitkeringsduur van 1 tot maximaal 5 jaar, de eigenrisicotermijn kan (afhankelijk van de gekozen uitkeringsduur) variëren van twee weken tot twee jaar. Een aantal kenmerken zullen de inkomensadviseur zeer bekend voorkomen: er kan 80 procent van het inkomen worden verzekerd, de premie is op basis van een combinatietarief, er bestaat optierecht en instapkorting.

Bij de aanvraag moeten medische waarborgen worden geleverd. Los van de medische waarborgen speelt ook het beroep een rol bij de acceptatie. Een aantal beroepen heeft een beperkte eindleeftijd van 62 in plaats van 67 jaar. Denk daarbij aan huisschilders, hoveniers, glazenwassers en marktkoopmannen. De beroepen schoorsteenveger, zeevisser en koppensneller moeten het doen met eindleeftijd 58 jaar en taxichauffeurs, stratenmakers en slopers zijn in het geheel niet te verzekeren.

In de brochure van de AOV flex valt verder te lezen dat er bij arbeidsongeschiktheid gebruik gemaakt kan worden van een persoonlijke coach die helpt bij re-integratie. De premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is in de voorwaarden wat merkwaardig geregeld. Er wordt gesproken van een korting op de premie die ingaat na een jaar van arbeidsongeschiktheid of na twee jaar indien die periode de gekozen eigenrisicotermijn is. De korting wordt door de verzekeraar berekend aan de hand van het arbeidsongeschiktheidspercentage en achteraf terugbetaald op de hoofdpremievervaldatum. De verzekeraar heeft volgens de voorwaarden ook de mogelijkheid om de premie bij arbeidsongeschiktheid lager vast te stellen en dat lijkt ons een meer praktische methode.

Zodra de verzekeringnemer meer zekerheid (een langere uitkeringstermijn) wenst en budget beschikbaar heeft kan hij zonder medische waarborgen te leveren overstappen naar een ‘reguliere’ AOV van de verzekeraar. Dat moet overigens wel binnen drie jaar nadat de AOV Flex is afgesloten en er moet geen sprake zijn (geweest) van arbeidsongeschiktheid.

Nb het is bijna AOV-dag bij Enkwest! Meer informatie