In de eerste week van september kijken inkomensadviseurs reikhalzend uit naar de publicatie van de premies en parameters van de Werkhervattingskas. Deze bouwstenen bepalen, samen met de loonsom en instroom in Ziektewet en/of WGA, de Werkhervattingskaspremie voor werkgevers. Zodra duidelijk is wat de WGA- en Ziektewetpremies gaan worden voor het volgende jaar, kan ook worden geanalyseerd of eigenrisicodragerschap zinvol is vanuit financieel oogpunt. En dan begint de stress.
Keuzetraject eigenrisicodragen wordt rustiger
Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
Eigenrisicodragerschap kan ingaan per 1 januari of 1 juli van enig jaar. De aanvraag moet dertien weken voor de ingang van het eigenrisicodragen, door de belastingdienst zijn ontvangen (Wfsv art. 40 lid 9). Als een werkgever per 1 januari eigenrisicodrager wil worden, zal hij dat dus voor 1 oktober moeten aanvragen. Voor 1 oktober moet er nogal wat geregeld worden. Er zal, zeker bij WGA-eigenrisicodragen, een private verzekering afgesloten moeten worden, er moet advies ingewonnen worden bij de OR en uiteraard moeten de financiële consequenties in beeld zijn. Dat laatste kan echter pas vanaf 1 september, aangezien dan de premies pas gepubliceerd worden.
Voor inkomensadviseurs die ingeschakeld worden bij een analyse voor eigenrisicodragerschap is de maand september een pittige periode. Hopelijk heeft een werkgever alle benodigde gegevens paraat en kunnen de berekeningen meteen gestart worden. Het is niet ongebruikelijk dat een aanvraag pas op de laatst mogelijke datum door de Belastingdienst wordt ontvangen.
UWV heeft voor werkgevers en voor hun inkomensadviseur zeer heugelijk nieuws. Vanaf dit jaar worden de premies en parameters al in juli bekendgemaakt. UWV past dan ook meteen de premiewijzer aan. Dat zijn twee extra maanden in een adviestraject die we van harte toejuichen.