Terug naar overzicht
26 november 2018

Kent u de inclusiviteitsopslag?

De Wet Banenafspraak heeft vastgelegd dat werkgevers in de marktsector 100.000 extra banen gaan realiseren voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot nu toe zitten de werkgevers prima op schema met het creëren van nieuwe banen. Anders zit dat voor de werkgevers in de sector overheid, die garant moeten staan voor 25.000 nieuwe banen voor werknemers uit de doelgroep van de Banenafspraak. Werkgevers in de marktsector lijken dit probleem te gaan oplossen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Volgens staatssecretaris van Ark zullen er meer banen voor werknemers uit de doelgroep worden gerealiseerd als de regeling wordt vereenvoudigd. Momenteel is het vooral lastig door ingeleende werknemers en inkoop van diensten. Als het werk door een werknemer uit de doelgroep wordt verricht, dan is het de vraag bij welke werkgever de werknemer meetelt voor de Banenafspraak: de feitelijke werknemer of de werkgever in wiens onderneming de arbeid wordt verricht. Voor wat betreft inlenen van werknemers is er tot nu toe een oplossing gezocht in de inleenadministratie, maar deze zorgt voornamelijk voor administratieve druk.

Twee knelpunten worden vaak specifiek genoemd. Ten eerste de administratieve druk die de inleenadministratie veroorzaakt voor werkgevers. Ten tweede het feit dat samenwerkingsverbanden bij het realiseren van banen tussen overheidswerkgevers en marktwerkgevers en tussen werkgevers onderling (in zowel de marktsector als overheidssector) onmogelijk zijn door de discussies over de vraag bij welke werkgever of sector banen meetellen. Het meest sprekende voorbeeld hierbij is ‘inkoop van diensten’.

De oplossing die de VVD bedacht is het samenvoegen van de banenafspraak van de overheid en de markt. Staatssecretaris Van Ark vindt dat ook een goede oplossing en wil één banenafspraak waarbij het niet uit maakt of de werknemer in dienst is van een privaat of publiek bedrijf en of er sprake is van inleen of inkoop van diensten. Daarnaast wil de Staatssecretaris af van de ingewikkelde quotumregeling. In plaats van de quotumheffing die moet worden geactiveerd als er te weinig banen worden gerealiseerd, moet er een inclusiviteitsopslag komen. Het verschil met de huidige regeling is dat iedere werkgever standaard een opslag betaalt. Als een onderneming banen realiseert voor werknemers uit de doelgroep dan volgt een financiele bonus. Voldoet een bedrijf exact aan zijn quotumdoelstelling, dan zijn  de inclusiviteitsopslag en de bonus in evenwicht. Door met bonussen te werken, geeft de staatssecretaris bedrijven de mogelijkheid om onderling afspraken te maken over de quotumregeling. Als een bedrijf gebruik maakt van inkoop van diensten waarbij werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak zijn betrokken, dan kan er bijvoorbeeld onderhandeld worden over de bestemming van de bonus.

Hoe dan ook; door het samenvoegen van de banenafspraken is er ineens geen tekort meer aan banen voor de doelgroep bij de overheid. Achterover leunen kan de overheidssector echter niet gezien de inclusiviteitsopslag. Daarnaast wil de staatssecretaris nog dit jaar weten welke acties de overheidssectoren gaan ondernemen om voldoende nieuwe banen te realiseren.

Nb Janthony schreef dit LinkedIn-artikel over de geplande wijziging van de banenafspraak.