Terug naar overzicht
28 september 2020

Kan Poortwachtersproces beter?

Vanaf volgend jaar is het medisch advies van een bedrijfsarts leidend bij het toetsen van re-integratieverslagen als een WIA-uitkering wordt aangevraagd. De RIV-toets wordt daarmee een arbeidsdeskundige beoordeling waarbij de UWV-verzekeringsarts in beginsel niet meer betrokken is. Minister Koolmees vindt dat deze beleidswijziging ondersteund moet worden met een kwaliteitsintensivering van het Poortwachtersproces. U kan daar mogelijk aan meehelpen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid heeft aan onderzoeksbureau ZonMw[1] gevraagd om een programma uit te werken met het doel om de kwaliteit van het poortwachtersproces en arbeidsgerelateerde zorg te verbeteren. Koolmees wil met het programma bewerkstelligen dat er geen verschil van inzicht meer kan ontstaan over de belastbaarheid van de werknemer. Daarnaast moet onderzocht worden hoe de werknemer optimaal tot re-integratie begeleid kan worden in de periode van loondoorbetaling bij ziekte. ZonMw heeft een programma ontwikkeld en onderdeel daarvan is een subsidieoproep aan onderzoeksinstellingen en organisaties die zich richten op het verbeteren van het re-integratieproces van werknemers.

Organisaties kunnen zich tot 3 december aanstaande bij ZonMw melden als zij een projectidee hebben voor interventies en/of kennisontwikkeling op de thema’s:

  • versterking eigen rol zieke werknemer
  • bevordering en implementatie van vernieuwende re-integratiegerichte interventie aanpak
  • facilitering van aanpassingen in arbeidsorganisaties

Voor meer informatie wordt op 6 oktober een webinar gehouden over deze oproep van ZonMw. Op de site van de organisatie kunt u meer lezen over de subsidie en het programma Verbetering kwaliteit poortwachtersproces.

 

[1] Fusienaam van ZorgOnderzoek Nederland (ZON) en het gebied Medische Wetenschappen (MW) van NWO.