Terug naar overzicht
13 september 2020

Jaarlijkse Enkwest abonneebijeenkomst

Op 2 september jongstleden hebben wij hier in Apeldoorn onze jaarlijkse bijeenkomst voor en met Enkwest-abonnees kunnen houden. Helaas één afmelding in verband met gezondheidsklachten, maar verder gezonde deelnemers die net als wij blij waren weer fysiek bijeen te kunnen komen!

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Uiteraard hebben we aandacht gehad voor ons vak tijdens en met corona. Een gevolg van het rondwarende virus is dat acquisitie grotendeels heeft stilgelegen. Adviseurs hebben zich zo wel volledig kunnen concentreren op de bestaande relaties. Die relaties hebben de nodige vragen (gehad) over hoe zij om moeten gaan met ziekte door of in verband met corona. Wanneer is er sprake van op verzuimverzekering gedekte loondoorbetaling? Hoe moet er passende arbeid worden aangeboden en hoe zal toetsing van de re-integratie-inspanningen eruitzien?

In het kader van re-integratie werd ook gesproken over de rol van bedrijfsartsen. Een belangrijke constatering van een deelnemer is dat hij ervaart dat bedrijfsartsen nogal eens moeite hebben om echt door te pakken in een verzuimdossier. Wat dat betreft waren we zeer verheugd dat er tijdens deze bijeenkomst ook vertegenwoordiging vanuit werkgeverskant aanwezig was. Dat biedt een andere kijk, een extra dimensie op de discussie. Bij hen vindt immers uitval plaats en moet vervolgens de re-integratiemolen in gang worden gezet.

Ook een onderwerp dat leeft, of eigenlijk juist niet, is de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. De verzekering lijkt niet omarmd te worden, waarschijnlijk omdat het toch te veel oude wijn in nieuwe zakken is. Er is voor wat betreft ontzorging en re-integratie-aanpak wellicht ook in het verleden wat teveel beloofd, zodat adviseurs en eindklanten in beginsel wat sceptisch zijn. Wat daarnaast opvalt is dat er vanuit verzekeraars maar weinig positieve uitingen zijn over de ontzorg-verzekering. Alsof verzekeraars het product zelf (nog) niet omarmen, denken dat werkgevers niet op hogere premies zitten te wachten en adviseurs niet in staat zijn het product te vermarkten.

Uiteraard hebben we gesproken over alle ideeen en plannen die er zijn om de arbeidsmarkt in het algemeen en die van de zelfstandige zonder personeel in het bijzonder, beter te laten functioneren. We zijn erg nieuwsgierig naar de mogelijk nieuwe kaders die aan werknemerschap en zelfstandigheid gaan worden toegekend. Ook is het natuurlijk interessant om te volgen hoe de verplichte AOV vorm gaat krijgen en wat de introductie ervan gaat betekenen voor bestaande AOV-portefeuilles.

Meer informatie over het Enkwest-abonnement vindt u hier.