Eind vorig jaar vroeg GroenLinks aandacht van Minister Van Gennip voor werknemers die in dienst zijn geweest bij eigenrisicodragers voor de Ziektewet en/of WGA. Die aandacht is volgens de partij nodig omdat werknemers zich onder druk gezet voelen om zich beter te melden. Dit signaal is afkomstig van sociale raadslieden. Van Gennip ging met hen in gesprek.
Is eigenrisicodragerschap slecht voor werknemers?
Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
In januari van dit jaar is de minister om tafel gegaan met sociale raadslieden om van gedachten te wisselen over diverse aspecten van het eigenrisicodragerschap. De sociale raadslieden signaleren dat het in de praktijk vaak niet duidelijk is voor (ex-) werknemers wat de positie is van de eigenrisicodrager, welke partijen daarbij zijn betrokken en wat hun rechten zijn ten opzichte van de eigenrisicodrager. Bij de re-integratie van (ex-) werknemers van eigenrisicodragers zijn doorgaans meer partijen betrokken dan bij publiek verzekerde werkgevers. Denk daarbij aan casemanagers, arbodiensten en verzekeraars. Hierdoor weten (ex-) werknemers van eigenrisicodragers minder goed bij wie zij terecht kunnen.
Eigenrisicodragers zetten volgens de sociale raadslieden vaak stevig in op de re-integratie, waardoor het volgens hen voorkomt dat de werkzaamheden die deze (ex- )werknemers gaan verrichten niet altijd passend zijn. Ook voelen zieke werknemers met een tijdelijk contract zich weleens onder druk gezet om zich beter te melden voor het einde van hun contract, waardoor de betrokkene geen Ziektewetuitkering krijgt na afloop van zijn contract terwijl hij nog wel ziek is.
Minister Van Gennip gaat deze signalen meenemen in een uitvoeringsonderzoek over de hybride ZW-markt. Dit onderzoek naar ervaringen van werknemers met de ZW en de WGA in de hybride markt, zal onder meer ingaan op het signaal dat (ex-)werknemers zich onder druk gezet voelen om zich beter te melden. Eind dit jaar horen we meer.