Terug naar overzicht
28 juni 2021

Informeren over premiewijzigingen

Het komende najaar begint goed voor werkgevers. Vanaf augustus gaan zij namelijk 2,36 procentpunt minder WW-premie betalen. De korting geldt zowel voor de lage als de hoge WW-premie. De reden voor deze algemene premiekorting is dat de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) niet mag van Europa. Via de BIK-regeling konden ondernemers bij het doen van investeringen een korting krijgen op de af te dragen loonheffingen. Omdat dit door Europa gezien kan worden als ongeoorloofde staatssteun is BIK van de baan en komt er een premiekorting voor in de plaats. En er zit nog een premiekorting aan te komen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De vraag bij de premieverlaging is of de werkgever er goed over geïnformeerd is. Met de korting van de WW is het een meevaller die voor een andere regeling in de plaats komt. Werkgevers die geen interesse hadden in de Baangerelateerde investeringskorting hebben nu een mooie meevaller en daarmee is het verhaal klaar. Dat geldt echter niet voor een andere premiekorting die vanaf 2022 wordt doorgevoerd.

Kleine werkgevers gaan vanaf 2022 minder premie betalen aan het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). De grens tussen kleine en overige werkgevers wordt daarbij vastgesteld op 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per jaar. Kleine werkgevers gaan maximaal twee procent minder premie betalen dan grote werkgevers. Het idee is dat kleine werkgevers het premievoordeel kunnen gebruiken om zich te verzekeren tegen het risico van loondoorbetaling bij ziekte (via bijvoorbeeld de MKB-verzuimontzorgverzekering). Om dat voor elkaar te krijgen moeten werkgevers natuurlijk wel vooraf goed geïnformeerd worden en deze korting niet achteraf als weer een meevaller beschouwen.