Terug naar overzicht
12 november 2018

Het Ziektewet-vast-risico

De Nederlandse Vereniging van Afbouwbedrijven AFNL-NOA wil dat er moet spoed iets verandert aan de loondoorbetaling bij ziekte. Voorzitter Sharon Gesthuizen bood op 6 november de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een petitie aan om de loondoorbetalingsplicht van mkb-ondernemers te verkorten voor tenminste het tweede ziektejaar.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De vereniging stelt dat de overheid en sociale partners al jaren bezig zijn met dit dossier, maar dat er nog niets concreets is gerealiseerd. Het enige voorstel dat er volgens AFNL-NOA ligt is om ‘alles onder te brengen bij particuliere verzekeraars, die vervolgens een ‘prachtig’ verzekeringspakket aanbieden’. Dit is volgens de vereniging een onzalig plan omdat mkb-werkgevers daarmee alle verantwoordelijkheid blijven dragen gedurende de volledige twee jaar en slechts ontzorgd worden voor re-integratie-activiteiten bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarbij krijgen ondernemers geen enkele zeggenschap in het ‘ontzorgtraject’ en is er geen duidelijkheid over de premiestelling.

Hoe moet het dan wel? Als we uitgaan van de ideeën van AFNL-NOA, moet er een nieuwe Werkhervattingskaspremie bijkomen. Al in 2015 opperde de vereniging dat er een nieuwe premie geïntroduceerd kon worden: ZW-vast. Deze zou dan in dezelfde systematiek kunnen meedraaien, waarbij de grotere werkgevers waarschijnlijk zouden kiezen voor eigenrisicodragerschap en de kleinere werkgevers het tweede jaar voor wat betreft uitkeringen en re-integratie in handen van UWV konden geven tegen een publieke ZW-premie.

Het zal hem waarschijnlijk niet gaan worden. Wat wel; dat hopen we dit najaar van de minister te vernemen.