Terug naar overzicht
18 mei 2020

Het gaat prima en slecht met zzp’ers

De coronacrisis laat overduidelijk zien dat de regelingen van de arbeidsmarkt wijzigingen behoeven. Werkgevers en werknemers worden met de NOW-regeling ondersteund, terwijl zzp’ers die niet hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid op zijn hoogst op een aanvulling tot sociaal minimum mogen rekenen. Zo snel mogelijk een stelselwijziging zou je denken. Gelijke behandeling voor alle werkenden. Niet als het aan het Platform ZZP-dienstverleners ligt. Het gaat namelijk prima met zzp’ers.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Platform ZZP-dienstverleners heeft een brief naar de Kamercommissie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid gestuurd. De boodschap van de organisatie is dat het meeste werk voor zzp’ers gewoon doorloopt en dat veel (hoogopgeleide) zzp’ers zich prima redden. Een opmerkelijke boodschap. De verklaring van het platform is dat de problemen zich vooral voordoen in sectoren die direct geraakt zijn door de intelligente lockdown, zoals horeca en cultuur. Een nog opmerkelijk boodschap van de zzp-vertegenwoordiger is dat de markt inmiddels z’n draai heeft gevonden in het werken met modelovereenkomsten en de wet DBA. Platform ZZP-dienstverleners wil de markt nu de tijd geven om zich te herstellen van corona. Daarom moeten de wetsvoorstellen die voor de zzp-markt in de maak zijn uitgesteld worden. Ook de plannen voor de webmodule mogen in de koelkast.

Het platform vraagt wel aandacht voor de groepen die nu het hardste geraakt worden: musici, tekstschrijvers, trainingsacteurs en coaches waarvan alle opdrachten nu weggevallen zijn. Deze groep heeft geen behoefte aan een webmodule of slimmere handhaving, maar de voorgestelde verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is volgens het platform een welkome voorziening. Daarnaast zou een mogelijke opvolger in welke vorm dan ook van de TOZO, gecombineerd met sectorale aanpak een welkome aanvulling zijn voor deze groep.

Niet alle werkenden op een hoop dus, maar ook niet alle zzp’ ers. Het zzp-vraagstuk blijft ingewikkeld en corona heeft het er, getuige de brief van Platform ZZP-dienstverleners, niet makkelijker op gemaakt.