Terug naar overzicht
06 maart 2023

Helpen bij de ZW-ERD-keuze

Werkgevers financieren de Ziektewet en kunnen kiezen hoe dat gebeurt. De smaken zijn daarbij de publieke verzekering waarbij UWV uitvoert en de Belastingdienst premie int, of eigenrisicodragen. Bij eigenrisicodragen wordt er geen premie meer betaald aan de Belastingdienst en voert de werkgever op een aantal onderdelen de Ziektewet uit in plaats van UWV. Het doel van die keuze is dat een werkgever het Ziektewetrisico kan aanpakken op de manier die bij zijn onderneming past. In de praktijk is het bij de meeste werkgevers een financiële keuze. Is dat wel terecht?

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Dat werkgevers bij de financiering van de Ziektewet een keuze maken op basis van euro’s is volstrekt logisch. Minder logisch is om bij de Ziektewetpremie te kijken. Eigenrisicodragen heeft een aantal bijzonderheden die fors kunnen ingrijpen in de bedrijfsvoering van een onderneming. Een goede analyse zal daarom ten grondslag moeten liggen aan de keuze voor eigenrisicodragerschap.

Om te leren wat eigenrisicodragen in de praktijk inhoudt heeft Enkwest een handige training ontwikkeld. In een lesdag wordt uitgelegd hoe een werkgever zelf de Ziektewet kan uitvoeren, hoe het geïmplementeerd kan worden in de organisatie en wat de succesfactoren zijn op het gebied van re-integratie. Uiteraard wordt stilgestaan bij de financiële gevolgen van aangaan of juist beëindigen van  eigenrisicodragerschap en wordt de gewijzigde terugkeerpremie vanzelfsprekend behandeld.

Meer informatie over de training en aanmelden kan op onze website: training eigenrisicodragen Ziektewet