Terug naar overzicht
06 maart 2023

Handig bij de collectieve ongevallenverzekering

De collectieve ongevallenverzekering is in het nieuws met dank aan een uitspraak die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed eind vorige maand. Het ging in deze rechtszaak om de vraag of de werknemer recht had op de vastgestelde uitkering.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De collectieve ongevallenverzekering is in de basis geen ingewikkelde verzekering. Je verzekert een bepaald bedrag en bij (even afkloppen) blijvende invaliditeit wordt dat bedrag twee keer uitgekeerd, bij (nog harder kloppen) overlijden wordt het bedrag eenmaal overgemaakt. Wat het moeilijker kan maken, zijn de rollen die de werkgever en werknemer hebben bij de verzekering. De werknemer is in ieder geval de verzekerde. Zodra er hem een ongeval overkomt, wordt er aanspraak gemaakt op een uitkering. De werkgever is normaliter de verzekeringnemer die de verzekering afsluit voor alle werknemers en verantwoordelijkheid draagt voor de premieafdracht. Dan is er nog een rol te verdelen, namelijk de begunstigde. Wie ontvangt de uitkering als de verzekerde werknemer een ongeval overkomt?

In de hier aangehaalde rechtszaak gaat het om een collectieve ongevallenverzekering waarbij de verzekeringnemer en daarmee dus de werkgever de begunstigde is. Daarmee is duidelijk wie de uitkering van de verzekeraar ontvangt. Onduidelijk is echter wat de werkgever met die uitkering moet doen. Volgens de werknemer moet die uitkering aan hem worden doorbetaald. U begrijpt inmiddels dat de werkgever er een andere mening op na houdt. De zaak komt eerst voor bij de kantonrechter. Deze stelt dat de werkgever de gerechtvaardigde verwachting heeft gewekt dat een uitkering aan de werknemer betaald zou worden. Er volgt behandeling van de zaak in hoger beroep.

Ook het Gerechtshof stelt de werknemer in het gelijk. De verzekeraar heeft bij de claimafhandeling steeds rechtstreeks met de werknemer gecommuniceerd en had het daarbij ook over de claim van de werknemer. De werkgever is alleen op de hoogte gehouden met afschriften van de correspondentie en heeft zelf geen informatie aan hoeven te leveren. Als de werkgever niet van plan is om de uitkering door te betalen dan had hij dat moeten melden voordat de werknemer (medische) informatie aan de verzekeraar ging verstrekken.

Het is bij alle verzekeringen en zeker bij de collectieve ongevallenverzekering belangrijk om vooraf duidelijk te hebben wie de begunstigde is van een eventuele uitkering. Vaak wordt dit in de collectieve arbeidsovereenkomst geregeld. In Poliskraker is van de meest voorkomende cao’s in Nederland opgenomen welke inkomensregelingen de werkgever moet treffen voor zijn werknemers. Uiteraard maakt de collectieve ongevallenverzekering daar onderdeel van uit. In Poliskraker staat duidelijk omschreven wat er verzekerd moet worden, wie de premie betaalt en uiteraard; wie de begunstigde is van de uitkering. Meer informatie over de cao-module in Poliskraker vindt u hier.