Terug naar overzicht
16 juni 2021

Gedoe met uitzend-cao

De twee grote werkgeversverenigingen in de uitzendbranche ABU en NBBU hebben onlangs een kortlopende cao afgesproken met vakbond LBV. Dit heeft tot grote verontwaardiging geleid bij de grootste vakbonden in Nederland. FNV, CNV en de Unie vinden dat collega-vakbond LBV niet bevoegd is om een cao af te sluiten. Zij waren juist opgestapt van de onderhandelingstafel uit onvrede met de werkgeversvoorstellen. Minister Koolmees is gevraagd om de aangemelde cao nietig te verklaren. Kortom; een hoop gedoe over de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Medio september 2020 startten de onderhandelingen over een nieuwe uitzend-cao, die de dan lopende cao met einddatum 31 mei 2021 moet opvolgen. De gesprekspartners aan werknemerszijde bestaan uit FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV. De werkgevers worden vertegenwoordigd door uitzendkoepels ABU en NBBU. De bonden zetten in op meer zekerheid van werk en inkomen, maar die voorstellen blijken voor de werkgevers te duur. Uiteindelijk lijkt het overleg te mislukken als FNV, CNV en de Unie op 21 mei 2021 besluiten te stoppen met onderhandelen, omdat de uitgangspunten te ver uit elkaar blijven liggen. Er leek daarmee grote druk op de werkgevers te komen om een stap in de richting van de vakbonden te zetten. Enkele dagen later bleek dat nogal mee te vallen toen NBBU en ABU tot een akkoord kwamen met LBV om de cao ongewijzigd te verlengen met vier maanden. De overige vakbonden zijn ziedend, maar hebben zij wel een punt?

In een brief naar minister Koolmees schrijven FNV, CNV en De Unie dat de uitzend-cao al sinds jaar en dag met hen wordt afgesloten. Zij zijn van mening dat een cao met enkel LBV als contractspartij aan werknemerszijde geen rechtsgeldige cao is, aangezien LBV volgens hen geen onafhankelijke vakbond is. Dat illustreren de briefschrijvers onder andere met de volgende passage:

LBV heeft weinig leden, wordt geleid als een familiebedrijf[1] en is graag bereid om tegen betaling werkgevers te helpen. Die hulp kan bijvoorbeeld bestaan in het sluiten van een cao om dispensatie van een bedrijfstak-cao te vragen, in het maken van cao-afspraken wanneer de wet toestaat voor werknemers nadelige afspraken te maken onder het wettelijk beschermingsniveau en mee te doen aan het cao-overleg en als enige vakbond de cao te tekenen wanneer andere vakbonden met meer leden voor die leden en andere werknemers betere arbeidsvoorwaarden willen realiseren. Een cao sluiten met LBV is door VNO-NCW wel ‘de Antillenroute van de arbeidsverhoudingen’ genoemd.

Werkgevers en werknemers zijn vrij om een vakvereniging op te richten en daarnaast vrij zich bij een vakvereniging aan te sluiten. Bij het oprichten van de vereniging zal uit de statuten in een notariële akte blijken dat de vereniging als taak heeft het behartigen van de belangen van de leden of alle werknemers in een sector of bedrijf. Een dergelijke vakvereniging heeft rechtsbevoegdheid om een cao af te sluiten en is vrij om te bepalen met welke rechtsbevoegde partij(en) zij een cao gaat afsluiten (art. 1 lid 1 Wet cao). Kortom; het is zeer eenvoudig om een rechtsbevoegde vakbond op te richten. Het LBV is al vijftig jaar lang vakbond en sloot al in 1994 een cao met NBBU af. Het lijkt dan ook dat de afgesproken verlenging van de uitzend-cao door LBV rechtsgeldig is. Minister Koolmees die door ABU en NBBU is gevraagd om die cao nietig te verklaren denkt dan ook dat er geen reden is voor nietigverklaring. Hij heeft vastgesteld dat LBV statutair bevoegd is om een cao af te sluiten en daarmee is voor hem de kous af.

Toch maakt deze situatie duidelijk dat het cao-systeem niet altijd goed functioneert. Er zijn de laatste jaren veel kleine vakbonden bijgekomen waaruit werkgevers kunnen ‘kiezen’ om een cao mee af te sluiten. De grotere vakbonden zien hun ledenaantallen al jarenlang dalen waarmee ook hun belangrijkste drukmiddel: de staking, in effectiviteit afneemt.

De nieuwe uitzend-cao heeft een looptijd van 1 juni tot 1 oktober 2021. De inhoud van de cao staat op de site Poliskraker.nl overzichtelijk beschreven. Poliskraker biedt inzicht in de verplichtingen van zo’n 70 belangrijke cao’s op het terrein van ziekteverzuim en werknemersverzekeringen. Afspraken over de loondoorbetaling bij ziekte, WIA-aanvullingen, WGA-premieverdelingen, pensioen, ongevallenverzekering, afspraken over duurzame inzetbaarheid en WW-aanvullingen waaronder de SPAWW-regeling zijn hierin opgenomen. Een handig hulpmiddel voor de inkomensadviseur!

U leest meer op de site van Poliskraker en kunt daar zelf uw cao-module activeren.

 

 

[1] Het bestuur van LBV staat onder voorzitterschap van dhr. IJzermans die getrouwd is met mw. Dolman die penningmeester is van de vereniging en waar hun zoon als teamleider werkzaam is.