Terug naar overzicht
08 oktober 2018

En-kwestie: Werkgeversdag

Vorige week was het dierendag, het meest ridicule evenement van het jaar. Het gezin Vluggen heeft slechts één dier; een katertje dat op een dag kwam aanlopen en dat nog steeds tweemaal daags herhaalt om brokjes te knabbelen. We hebben er helemaal niks aan. Het ding is er gewoon en het neemt. In feite is een huisdier een kind dat de puberfase niet ontgroeit. En dan wordt vervolgens ook nog verwacht dat je het een dag per jaar extra in het zonnetje zet. Ik stel voor dat we dierendag afschaffen en er werkgeversdag van maken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Zo nutteloos als dieren zijn, zo handig zijn werkgevers. Ze geven werk, vakantiedagen en bovenal loon. Een nationale werkgeversdag lijkt me dus zeker op zijn plaats.

Toch wordt er wel eens gemopperd op de Nederlandse directeuren. Veel gehoorde klacht is dat vrouwen gemiddeld genomen aanzienlijk minder verdienen dan mannen en geen carrièrekansen krijgen. Dat is natuurlijk ook een kwalijke zaak, maar wel begrijpelijk. Het komt namelijk omdat er maar weinig vrouwen te porren zijn voor een fulltime baan. De meeste carrière en de hoogste salarissen zijn nou eenmaal te behalen voor werknemers die hun hand niet omdraaien voor een werkweekje van minimaal 50 uur. De helft van de lezers denkt nu: ‘ja, ho even! Na het werk op kantoor moeten er ook thuis nog bergen werk worden verzet’. Naast de twintig uur aan het bureau bestaat iedere werkweek ook nog uit twee uur boodschappen doen, tien uur schoonmaken, vier uur koken, vijf uur kinderen naar en van school en vervolgens naar en van sport transporteren, vier uur mantelzorg bij oma, dan nog drie uur voor de was en strijk en nog een uur of twee in de tuin. Gewoon een werkweek van vijftig uur dus!

Ik moet de hierboven aangehaalde opmerkzame lezershelft eigenlijk wel gelijk geven en heus niet alleen omdat we in huize Vluggen een niet geheel traditionele rolverdeling hebben ontwikkeld. Het schiet alleen niet op als ik het er mee eens ben, we moeten zorgen dat werkgevers inzien dat parttimers eigenlijk ook fulltimers zijn. Geloof het of niet; dat gaat nu dus helemaal goed komen. Dankzij de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland!

In het pamflet ‘Wegwerkzaamheden - Tien ideeën voor de wereld van werk’ oppert het werkgeversgilde om meer vormen van meedoen toe te staan. Werknemers die naast hun baan ook vrijwilligerswerk of mantelzorg plegen moeten een toeslag op hun loon krijgen. Kijk; dat is het meest zinnige idee sinds de heroverweging van de afschaffing van de dividendbelasting. Die toeslag wordt natuurlijk betaald door de werkgever en naast vrijwilligerswerk zal die toeslag ook verleend gaan worden voor alle handelingen die met het grootbrengen van kroost te maken hebben. Onze kinders van vandaag zijn immers de werknemers van morgen. Het geeft me een uitermate plezierig gevoel om te weten dat mijn werkgever, verder een bijzonder aardige kerel overigens, mij binnenkort een toeslag toestopt als ik het vieze ondergoed van de kindertjes in de wasmachine stop. Het mooiste van alles is dat de werkgevers er zelf mee aan komen zetten. Als de FNV dit idee had geopperd dan was de hevigste poldercrisis ooit uitgebroken.

Goed. Volgend jaar op 4 oktober is de eerste werkgeversdag. Ik stel voor dat het een nationale feestdag wordt en dat het voor werknemers natuurlijk een vrije dag betekent. Nou ja, alleen voor de fulltimers dan.