Terug naar overzicht
11 januari 2021

En-kwestie: Kennis- en ervaringstoets

Een zelfstandig ondernemer weet alles beter en dat is best lastig. Natuurlijk weet de bakker alles van krentenbollen, een consultant alles van consult en een autodealer alles van deals, maar hebben zij ook verstand van, nou noem eens iets; verzekeren? UWV heeft het al langer begrepen en gaat niet meer in discussie. De verzekeringen van Ziektewet en WIA zijn alleen verplicht voor werknemers. Zelfstandigen zijn natuurlijk van harte welkom, maar alleen als zij zelf een UWV-inkomensverzekering willen. Dat willen zij vooral niet. Een zelfstandige koopt liever zelf zijn eigen inkomensverzekering dan met de hele meute mee te lopen. Toch kan dat voor problemen zorgen, want de gemiddelde zelfstandige heeft natuurlijk geen verstand van verzekeren en koopt voor hij het weet een waardeloze arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daar is gelukkig iets op verzonnen: de kennis en ervaringstoets.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De kennis en ervaringstoets is een pareltje. Een zelfstandige kan zonder advies een AOV kopen bij een verzekeraar. Om de onwetende zelfstandige tegen zichzelf in bescherming te nemen, krijgt hij van een verzekeraar wel een aantal vragen voorgelegd om zijn deskundigheid op AOV-gebied te bewijzen. De verzekeraar stelt de vragen op en kijkt ze ook na, voordat hij de verzekering mag verkopen. Het is alsof diezelfde ondernemer van de Porsche-dealer te horen krijgt dat ze eerst gezamenlijk een proefritje gaan maken omdat de dealer de auto alleen wil verkopen aan een uitmuntend coureur. En dan na afloop: ‘Dat was niet best meneer, ik hoef uw anderhalve ton niet, gaat u maar naar de Ferrari-dealer’.

Toch zie ik wel wat in zo’n kennis en ervaringstoets, maar dan voor kinderkes. Neem bijvoorbeeld mijn inmiddels zelfstandige dochter die in de loop der jaren veel kennis en ervaring in de keuken heeft opgedaan. Onlangs is ze, zonder toets op keukenkennis te hebben afgelegd, op kamers gegaan en dat zorgt voor zorgen. Ik weet nog dat toen ze nog maar net kon lopen al aandachtig bij het gasfornuis kwam staan om te ruiken wat de pot zou schaffen. Wat ouder geworden wilde ze ook in de pan roeren en vervolgens ging het van een ei bakken met schil erin, via een redelijke risotto naar een hemelse boeuf bourguignon. Afgelopen kerst kreeg ze haar eerste serieuze koksmes cadeau. Mevrouw Vluggen stond erop dat we er ook een verbanddoos bij zouden geven.

Gisterenavond kreeg ik een appje van ons Michelinsterretje. Het gloednieuwe vlijmscherpe koksmes had zich een weg gebaand in haar middelvinger. Op het bijgevoegde fotootje liet ze trots haar bepleisterde vinger zien. Had ik voordat ze uit huis mocht maar een kennis- en ervaringstoets opgesteld. Dan had ik haar enorm laten zakken en lekker nog wat jaartjes bij ons gehouden. Eerst nog wat langer thuis oefenen in de keuken. En als ze dan in haar vinger had gesneden dan kreeg ze een mooie pleister van Disney of een roze met een prinses erop. En daarna natuurlijk op schoot om getroost te worden.