Terug naar overzicht
10 januari 2022

En-kwestie: Jeuk

De bemanning van het.. nee, sorry, da’s ouderwets taalgebruik, ik bedoel: de bemensing van het nieuwe kabinet is bekend. Uiteraard waren we bij Enkwest benieuwd welke nieuwe minister de Zekerheid Socialer gaat maken. De keuze van het CDA is daarvoor gevallen op Karien van Gennip. Minister Van Gennip heeft een waslijst aan problemen die opgelost moeten worden. Ik geef u een korte, niet limitatieve opsomming: veel te inflexibele vaste dienstverbanden, veel te flexibele onvaste dienstverbanden, te veel niet zelfstandige zzp’ers, te veel werkgeversverplichtingen bij arbeidsongeschiktheid, te weinig WIA voor veel arbeidsongeschikten en te veel werk voor te weinig UWV’ers. Ga er maar aanstaan. Toch kan het erger; je zou het woonprobleem of de coronapandemie maar moeten oplossen. Ik moest daar afgelopen weekend aan denken toen ik de wasmachine voor de vierde keer aan het vullen was.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Iedere vader die niet kersvers meer is, weet dat problemen in de meerderheid van de gevallen worden veroorzaakt door kinderen en in stand worden gehouden door moeders. Met het woningenprobleem en de virusellende is dat niet anders. Die virusellende is waarschijnlijk niet geheel de schuld van ons kroost, maar het zijn natuurlijk wel de belangrijkste verspreiders ervan. Onze studentjes worden momenteel niet toegelaten tot de universiteit en vieren dat door veelvuldig te feesten met zijn veel te velen met als hoogtepunt uiteraard afgelopen Oud & Nieuw. Zoon nr.1 had zo ongeveer alle studenten van midden-Nederland in zijn flatje gehad. Toch vond ons virusventje het op uitnodiging van mevrouw Vluggen nodig om ons een gelukkig nieuwjaar te komen wensen. Met de waarschuwing dat het met de coronaregeltjes niet helemaal goed was gegaan, adviseerde het menneke ons wel om op afstand te blijven. Nu heb ik geen enkele moeite om een dergelijk advies op te volgen, maar verbiedt een moeder maar eens om haar kind te knuffelen. De zelftestenbranche doet goede zaken dankzij ons.

Dochterlief had het gelukkig wel rustig gehouden met de jaarwisseling en was met twee vriendinnen in haar studentenkamertje gaan zitten om geheel Netflix uit te kijken. Zij kon derhalve bij thuiskomst relatief veilig geknuffeld worden en bleef ook nog eens gezellig het hele weekend bij ons. Wel opvallend was dat ze wat veel aan het krabben was. Toen ik daar uiteindelijk een opmerking over maakte, verklaarde het krabkindje dat het nogal logisch was aangezien ze van één van haar vriendinnen schurft had opgelopen. Sinds die opmerking heb ik dus jeuk. Volgens mevrouw Vluggen moet ik blij zijn dat ze ondanks lichamelijk ongemak er toch voor kiest om bij ons te zijn en moet ik gewoon even de boel soppen zodra ons kriebelkindje weer is vertrokkken en zijzelf naar haar werk is. Alles wat met ons beestjesmeisje in aanraking is gekomen heb ik inmiddels schoongemaakt en al het beddengoed op een miljoen graden gewassen. Twee keer.

Het moet anders. Alle kinderen, ook 18-plus moeten weer naar school. Geen enkel probleem voor wat betreft verspreiding van het coronavirus of andere ellende waar je jeuk van krijgt. Het probleem ontstaat namelijk pas als ze de school weer uitlopen. Dat moeten we dus voorkomen. Opsluiten die hap. Iedere school is voorzien van voldoende ruimte om alle kinders te huisvesten. Toiletten zat, douchen kan bij de gymzaal, eten in de kantine en snurken in het leslokaal; niets nieuws onder de zon. Dat betekent ook dat alle studentenkamers leeg komen te staan en dat daarmee het woningprobleem in een keer is opgelost. Briljant. Nu maar hopen dat Minister Van Gennip ook zulke slimme ideeën heeft om op Sociale Zaken de boel vlot te trekken. Ik heb overigens weing hoop; het is een moeder van drie.