Terug naar overzicht
20 november 2018

En-kwestie: AOW ree

Minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Wouter Koolmees heeft begin deze maand aangegeven dat de AOW-leeftijd in 2024 niet zal stijgen. Zodra het nieuws bekend werd, sprongen enkele collega’s hier juichend uit hun bureaustoel en klopten elkaar enthousiast op de schouder. Volledig ten onrechte natuurlijk. Dat de AOW-leeftijd voor het tweede jaar op rij niet stijgt is rampzalig nieuws; het betekent immers dat de levensverwachting opnieuw niet of nauwelijks is toegenomen. Eerder AOW is eerder stuk. Nu heb ik de collega’s maar niet wijzer gemaakt. Je kunt het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen, AOW komt altijd te vroeg of te laat. Dat is met meer feestelijke momenten zo. Ik moest daar afgelopen zaterdag aan denken toen mevrouw Vluggen nauwelijks door de deur kon.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Mevrouw Vluggen heeft een hert. Of een ree, daar wil ik vanaf zijn. Ze nam het enorme rendier dit weekend mee vanuit het tuincentrum en zette zichzelf bijna klem in de deuropening. Het beest staat hier nu midden in de kamer een beetje voor zich uit te staren. Oogverblindend is het ding, dat komt vooral door de honderd kerstlampjes die van hoef tot gewei zijn aangebracht. De overburen hebben al gevraagd of we onze gordijnen dicht willen doen zodra de stekker van onze ree in het stopcontact gaat.

Het is net november en mijn teerbeminde is al in de kerstsfeer. Het helpt natuurlijk ook niet dat je vanaf augustus in ieder tuincentrum een kerstshow kan bezoeken. In het begin nam mevrouw Vluggen dan een mandje mee tijdens het tuincentrumbezoek en kwam met twee à drie waxinelichthoudertjes thuis. Inmiddels lopen we met twee winkelwagens van buitenproportionele omvang gezellig achter elkaar door de kerstshows. Ze heeft me overigens al verklapt dat ik volgend jaar het dak van de schuur op kan om daar een arrenslee met lichtjes te plaatsen. Waarschijnlijk al in juli. Gelukkig heeft mevrouw Vluggen dankzij haar fulltimebaan geen tijd om iedere dag kerstinkopen te gaan doen, anders zou ik waarschijnlijk eerst de levende kerststal en een kerstbomenbos opzij moeten zetten om vervolgens over de kersttrein stappend m’n eigen helverlichte huis binnen te kunnen.

Net als de AOW komt de kerst altijd te laat. Wat mij betreft mag de levensverwachting fors stijgen en de AOW-leeftijd drastisch omhoog. Ik moet er niet aan denken hoeveel tuincentrumtijd mevrouw Vluggen krijgt zodra ze met pensioen is.