Terug naar overzicht
15 april 2024

Eigenrisicodrager Ziektewet goedkoper uit bij UWV

Sinds deze maand kunnen eigenrisicodragers voor minder geld het werk door UWV laten verrichten. De uitvoeringsinstelling heeft namelijk de tarieven voor een aantal diensten geactualiseerd. Verrassend om te vernemen dat het dus niet altijd duurder hoeft te worden.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een eigenrisicodrager voor de Ziektewet neemt de uitvoering van de Ziektewet over van het UWV. Het recht op Ziektewet moet worden vastgesteld, er moet een uitkering worden berekend en die moet vervolgens ook nog worden betaald. Niet alles hoeft de eigenrisicodrager zelf te doen. Voor een aantal zaken kan het UWV ingeschakeld worden. Hiervoor moet de eigenrisicodrager dan wel betalen. Een eigenrisicodrager kan door UWV het recht op Ziektewet laten vaststellen, de hoogte en ook de duur van de uitkering. Voor met name kleinere werkgevers die eigenrisicodragerschap zelf uitvoeren kan deze dienstverlening van UWV handig zijn. Als er bij deze werkgever nauwelijks werknemers ziek uit dienst gaan, dan is het praktischer en goedkoper om UWV in te schakelen dan om zelf het wiel te moeten uitvinden.

De tarieven voor de werkzaamheden heeft UWV aangepast en behoudens het beoordelen van een maatregel is het goedkoper geworden:

 

  • Beoordeling recht op Ziektewet wijzigt van € 32 naar € 25
  • Beoordeling hoogte van de Ziektewetuitkering daalt van € 31 naar € 27
  • Beoordeling van de duur van de Ziektewetuitkering daalt van € 20 naar € 12
  • Beoordeling van een maatregel stijgt van € 37 naar € 39

Tot april kon de eigenrisicodrager ook aanvullende informatie opvragen bij UWV, bijvoorbeeld over de inkomsten die een ex-werknemer uit arbeid ontvangt of dat een werknemer onder de no-riskpolis valt. Omdat hier geen wettelijke grondslag voor bleek te zijn, worden die werkzaamheden niet meer door UWV uitgevoerd. Als oplossing kan de eigenrisicodrager het dagloon door UWV laten berekenen. Om te weten of een werknemer onder de no-riskpolis valt, of recht heeft op Ziektewet als oudere langdurig werkloze, kan het UWV overigens nog steeds worden geraadpleegd. Daarvoor is dan wel eerst een machtiging nodig van de (ex-)werknemer. Goed om te weten en te regelen voordat de werknemer ziek uit dienst gaat.