Terug naar overzicht
21 februari 2022

Eerste debat SZ&W

Op 17 februari vond het eerste overleg plaats tussen minister Van Gennip en de vaste commissie voor Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Het betrof een hoofdlijnendebat waarbij gesproken zou worden over de belangrijke agenda SZ&W voor de komende kabinetsperiode. De minister vindt de aanpak van de arbeidsmarkt het allerbelangrijkste thema. De oppositie ziet dat nog even anders.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Minister Van Gennip stelt dat de aanpak van de arbeidsmarkt wat haar betreft het zwaartepunt heeft in coalitieakkoord omdat dat de draaischijf is waar alle onderwerpen op samenkomen. De minister wil op die arbeidsmarkt gelijkwaardige kansen voor iedereen. Daarnaast een sociaal vangnet om deel te nemen aan de samenleving. Als laatste hoofdlijn geldt dat werken moet lonen. Er zijn wat haar betreft een vijftal zaken die ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt niet functioneert hoe het zou moeten. Er is een scheefgroei in zekerheid ontstaan tussen flexibele en vaste dienstverbanden. Aanpak van schijnzelfstandigheid is daarvoor een belangrijk item. Daarnaast is er geen gelijke toegang tot arbeidsmarkt. Hierbij zal de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie soelaas moeten bieden. Er moet een cultuur van inclusiviteit worden gerealiseerd aldus Van Gennip. Een volgend probleem is dat er veel potentiele werknemers aan de kant staan. Daarbij speelt ook de mismatch een rol die voor krapte op de arbeidsmarkt zorgt. De minister ziet oplossingen in bijscholing en ook middels goed werkgeverschap met voorkomen van uitval door ziekteverzuim. Als laatste probleem dat moet worden aangepakt is de functionering van ons sociale vangnet. Minister Van Gennip stelt dat het begin van de oplossing uit het kijken met een andere bril bestaat; een bril van vertrouwen.

Natuurlijk was er ook bij de diverse politieke partijen aandacht voor de arbeidsmarkt. Zo wilde de SP een einde aan de flexibilisering ervan. Het CDA ziet een grotere rol voor de deeltijd-WW, VVD wilde weten hoe vaste contracten minder vast gemaakt kunnen worden en GroenLinks was benieuwd of de rapportage van commissie Borstlap leidend is voor het kabinet of het Middellange termijn advies van de SER. Voor de rest wilde met name de oppositiepartijen vooral van onze nieuwe minister weten hoe zij denkt de koopkracht van de Nederlanders te repareren.

Voor de minister is de aanpak van de arbeidsmarktproblemen dus van groot belang. Wat kunnen we concreet verwachten aan wijzigingen op de arbeidsmarkt? Welnu; de plannen voor een brede arbeidsmarkthervorming komen in een hoofdlijnenbrief onze kant op. Voor de zomer.