Terug naar overzicht
08 juni 2020

Eerder Whk-duidelijkheid bij bedrijfsovernames

Met bedrijfsovernames worden doorgaans door de overnemende partij alle lusten en lasten van de overdragende partij overgenomen. Bij de lasten horen ook de Ziektewet- en WGA-lasten. De Ziektewet-  en WGA-schade zal niet het eerste aspect zijn waaraan gedacht wordt bij bedrijfswijzigingen, maar de financiële gevolgen kunnen groot zijn. Niet zelden komt dat weinig prettige inzicht pas lang na een bedrijfsovername. De Belastingdienst gaat dat als het goed is veranderen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Enkwest wordt regelmatig betrokken bij fusies, overnames en afsplitsing van bedrijven, om te beoordelen wat de financiële risico’s van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zijn. Voor werkgevers is dit doorgaans een lastig onderwerp. Enerzijds door de verschillen in het risico bij eigenrisicodragen en premiedifferentiatie, anderzijds door de premiesystematiek van de Werkhervattingskas. Dat laatste zorgt er onder andere voor dat de gevolgen die een bedrijfswijziging heeft op de Ziektewet- en/of WGA-premie pas zichtbaar worden als de wijziging al lang voltrokken is. De werkgever ontvangt dan een premiebeschikking van de Belastingdienst, schrikt van de hoogte en moet gaan uitzoeken of er sprake is van een juiste vaststelling. Zo niet, dan start dan pas een bezwaarprocedure.

De overheid heeft in een internetconsultatie haar plannen ontvouwd om de Belastingdienst een actievere rol toe te bedelen bij een overgang van onderneming. De overdragende werkgever en de verkrijgende werkgever krijgen beiden de verplichting tot het melden van de overgang van een onderneming. Deze meldplicht geldt binnen twee weken na de overgang van een onderneming. Het idee is dat de Belastingdienst vervolgens een beschikking afgeeft waarin wordt vastgesteld dat er een gehele of gedeeltelijke overgang van onderneming is geweest en in het geval van een gedeeltelijke overgang wat het percentage van de loonsom is geweest dat is overgedragen. Dit percentage bepaald welk deel van de Whk-schade en loonsomhistorie wordt overgedragen. Zowel overdrager als verkrijger(s) ontvangen een beschikking en kunnen daar desgewenst bezwaar tegen aantekenen. Zo wordt voorkomen dat de bij de overgang betrokken ondernemingen los van elkaar op verschillende momenten, bij verschillende instanties bezwaar aantekenen tegen de zich op een later moment manifesterende gevolgen, denkt minister Koolmees.

De beschikking bij overgang van onderneming zal zeker helpen om op een eerder moment duidelijkheid te geven. Wel is de vraag of er veel bezwaarzaken voorkomen gaan worden zoals minister Koolmees denkt. Niet vermeld in het voorstel is of ook aandacht wordt gegeven aan de uitkeringslasten die door het UWV worden toegerekend bij de overgang van een eigenrisicodrager. Daarnaast kunnen discussies ontstaan over de juistheid van Ziektewet- en WGA-lasten die bij de over te dragen werkgever zonder bezwaar, maar wellicht ten onrechte in rekening zijn gebracht. We zijn dan ook erg benieuwd naar de reacties van UWV en de Belastingdienst op het voorstel. U kunt zelf overigens ook reageren: op deze plaats.